Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα C Σκυτάλη

2_antigonh-davakh-web

Πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης

για χορευτές και μαθητές Δημοτικού

Γ’ κύκλος 2014 - 2015


Το εκπαιδευτικό κινητικό πρόγραμμα C ή Σκυτάλη ξεκίνησε το ταξίδι του τον Νοέμβριο του 2012 μέσα από τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης του Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν και της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά (ομάδας χορού creo/καλλιτεχνική ομάδα Ρέον). Η δημιουργία του και η υλοποίησή του στηρίχτηκε στην κοινή πεποίθηση των δύο φορέων ότι η μύηση στην τέχνη του χορού δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας απλής εκπαίδευσης στις τεχνικές του, αλλά συνδέεται άμεσα και με τη μετάδοση του ενθουσιασμού, το μοίρασμα της προσπάθειας, της πειθαρχίας, της έμπνευσης.

Το πρόγραμμα C έχει σα στόχο να επιμορφώσει τους νέους χορευτές και χορογράφους δίνοντάς τους εργαλεία για να εμβαθύνουν περαιτέρω σε παιδαγωγικές και χορογραφικές πρακτικές. Ταυτόχρονα αποσκοπεί να φέρει την τέχνη του χορού μέσα στα Δημοτικά σχολεία και πιο κοντά στην κοινότητα, αναπτύσσοντας παράλληλα τις κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών της πρώιμης εφηβείας, θέτοντας ένα νέο ερέθισμα στην καθημερινότητά τους,  διευρύνοντας το φάσμα επιλογών στη συμπεριφορά τους, στη στάση τους προς τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Τα μαθήματα που παρακολουθούν οι νέοι χορευτές για 4 μήνες και αυτά που οι ίδιοι διδάσκουν στη συνέχεια στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων είναι δομημένα γύρω από τις βασικές κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω», με άλλα λόγια την «πτώση» και το «κυνηγητό».

Το πρόγραμμα C ή η Σκυτάλη προσφέρει στους μαθητές αυτές τις απλές, καθημερινές δράσεις, τις γεμάτες κρυμμένα νοήματα και συμβολισμούς, σαν αφετηρία για τις συναντήσεις τους με τον κόσμο του χορού, αλλά και για να παρατηρήσουν,  να διερευνήσουν τον εαυτό τους και τον άλλο.

Μετά από τους δύο κύκλους που οργανώθηκαν πιλοτικά τα τρία τελευταία χρόνια, η ομάδα της Σκυτάλης αποτελείται σήμερα από 21 νέους χορευτές που μέσα από ένα ζωντανό διάλογο πληροφορίας και έμπνευσης με χορογράφους, ακαδημαϊκούς και άλλους καλλιτέχνες, και κυρίως μέσα από την επαφή με τους μαθητές τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της Αθήνας προετοιμάζουν τις νέες παραστάσεις στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2015, ανοικτές στο ευρύτερο κοινό.

Οι παραστάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν τις κινητικές συνθέσεις των παιδιών και μαζί τις συνθέσεις που θα έχουν παράλληλα δημιουργήσει και οι δάσκαλοί τους με τους συνεργαζόμενους χορογράφους. Και εδώ θα συμπληρώνεται και ο κύκλος της Σκυτάλης, αφού όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν περάσει διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του μαθητή, του ερμηνευτή και του θεατή.    


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

  • Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, 19.00-21.00
  • Σάββατο 28 Μαρτίου 2015, 16.00-18.00 και 18.00-20.00
  • Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, 12.00-14.00 και 17.00-19.00

 

ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

  • Κέντρο Χορού Ντάνκαν (Πρόεδρος: Γιώργος Αρβανίτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Πηνελόπη Ηλιάσκου)
  • Ομάδα χορού Creo και η καλλιτεχνική ομάδα Ρέον (Πωλίνα Κρεμαστά, Ορέστης Τάτσης)
  • Απόφοιτοι Επαγγελματικών Σχολών Χορού
  • Χορογράφοι: Μαρία Κολιοπούλου, Κατερίνα ΣκιαδάΠωλίνα Κρεμαστά
  • Σεμινάρια: Κωνσταντίνος Μίχος (χορογράφος), Νίνα Αλκαλάη (καθηγήτρια χορού, θεωρητικός του χορού και χοροθεραπεύτρια), Στεριανή Τσιντζιλώνη (Δρ. Θεωρίας και ιστορίας του χορού), Βίκυ Σαχπάζη, μουσικοπαιδαγωγός, δασκάλα θεατρικής κίνησης, performer)

 


info: Κέντρο Μελέτης Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου, Βύρωνας, τηλ. 210 7621234, 2107621164 | Είσοδος ελεύθερη | Υπεύθυνοι προγράμματος: Πηνελόπη Ηλιάσκου: info@duncandancecenter.org - Πωλίνα Κρεμαστά: polinaki50@live.com