«Το ευφυές σώμα της εκφραστικότητας»

249233077_640--2

Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

 

Οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν εγγράφονται μόνο στη ψυχική διάσταση. Επηρεάζουν τις δυνατότητες της έκφρασης μας, τόσο σωματικά όσο και λεκτικά. Μας στερούν το εύρος της σωματικής ευφυΐας μας, από το οποίο συχνά εξαρτάται ο τρόπος της αντίληψης και της δράσης μας.

Για τον άνθρωπο η εκφραστικότητα λειτουργεί ως εγκέφαλος, που προσλαμβάνει ερεθίσματα και δεδομένα, τα επεξεργάζεται - στη ψυχονοητική σφαίρα - και διεκπεραιώνει τις αποφάσεις που πάρθηκαν, στο υλικό επίπεδο. Αυτό το εκφραστικό εύρος της σωματικότητάς μας, με αντίκτυπο στη ψυχονοητική και υλική διάσταση, μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί μέσω της χοροθεραπείας, προσφέροντας νέες δυνατότητες και προοπτικές στη ζωή.

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται Κυριακή 11.00-15.00, μία φορά το μήνα. Παρ’όλο που έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, δύο ή τρείς συνεδρίες, κλπ. μεμονωμένα.

Για τη χοροθεραπεία:
Η χοροθεραπεία αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ατόμου στον τομέα της εκφραστικής συμπεριφοράς. Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται οι τρόποι με τους οποίους ο συμμετέχων επικοινωνεί. Αυτό που κάνει ή δεν κάνει, καθώς επίσης και τις σχεδιασμένες ή μη σχεδιασμένες επιδράσεις του πάνω στο περιβάλλον. Η αλλαγή επέρχεται άμεσα στον τομέα της εκφραστικής κίνησης. Ο συμμετέχων υποκινείται να «βγάλει προς τα έξω» μεγαλύτερη κινητική συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές για αντίδραση, συναναστροφή και δημιουργία.

Η χοροθεραπεία προσφέρει ένα δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωση των περιοριστικών συνηθειών, όπως αυτές εκδηλώνονται στη στάση του σώματος, στα καθημερινά «πεζά» πρότυπα κινήσεων και στις εκφραστικές χειρονομίες, καθιστώντας το ασυνείδητο, συνειδητό. Επιτρέπει στον άνθρωπο να κατανοήσει τις αυθεντικές ποιότητες του βαθύτερου πυρήνα της ύπαρξής του και να εναρμονιστεί με αυτές.


Η Λήδα Shantala είναι απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χοροθεραπεύτρια, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού και γιόγκα, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Το 1983 παρέμεινε για 2 χρόνια στη Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας». Ήταν η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Στην Ελλάδα διδάσκει από το 1987 Γιόγκα, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει ομάδες Χοροθεραπείας.

 


info: Κυριακή 5 Απριλίου 2015 | Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι | Πληροφορίες & προεγγραφές έως Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, τηλ. 210-671 75 29, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Δε-Παρ:18.00-22.00 | ώρα συνάντησης: 11.00-15.00