Σεμινάριο Κλασικού Ινδικού Χορού

bharatanatyam-kleonikh-karaxalioy

Με την Κλεονίκη Καραχάλιου

19 Απριλίου 2015

Ο κλασικός ινδικός χορός (Βharata Natyam) είναι αρχαίος χορός που άνθισε στη Νότια Ινδία. Το όνομά του θα μπορούσε να μεταφραστεί στα ελληνικά σαν: «η τέχνη των ανθρώπων».

Εμπνέεται εξ ολοκλήρου από τη φύση: το νερό, τα κύματα, τα δέντρα, τα βουνά, τα αναρριχόμενα φυτά. Η φύση είναι η πηγή της έμπνευσης και παράλληλα ο δημιουργός, ο χορευτής, ο αρχιτέκτονας. Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές μιας ίδιας τέχνης «νάτυαμ». Μιας τέχνης που συνδύαζε το ρυθμό και τη χορευτική δύναμη με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση «των χειρονομιών» (τα μούντρας), σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου, δημιουργώντας ένα πλήρες θέατρο.

Η αρμονική διάσταση του σώματος λειτουργεί σε τρία επίπεδα:

α. τα πόδια, που κρατώντας αυστηρές τριγωνικές στάσεις, λειτουργούν σαν μουσικά όργανα, εκτελώντας πολύπλοκους ρυθμούς.
β. τα χέρια, που διηγούνται το μύθο μέσα από κωδικοποιημένες κινήσεις, και
γ. το πρόσωπο, στο οποίο διαβάζουμε όλο το φάσμα των συναισθημάτων.

Ο Bharata Natyam είναι ένας κατ’ εξοχήν θεατρικός χορός. Ο ερμηνευτής καλείται να μεταμορφωθεί σε χορευτή-παραμυθά και να διηγηθεί τα κατορθώματα και τα παθήματα των προγόνων, που είναι σύμβολα του εσωτερικού κόσμου. Η διήγηση της έκφρασης των συναισθημάτων ονομάζεται αμπίναγια.

Στον ινδικό χορό δεν υπάρχει λεκτική δράση, έτσι λοιπόν ο χορευτής παίζει συγχρόνως δύο ή τρεις ήρωες εναλλάσσοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις κινήσεις όλου το σώματος και τις διαθέσεις. Θα λέγαμε ότι το σώμα του χορευτή μετατρέπεται σ’ ένα εργαστήρι ιδεών, συναισθημάτων και εικόνων.

Το σεμινάριο δομείται στα παρακάτω στάδια :

  1. Καλωσόρισμα και γνωριμία  με τον κλασικό ινδικό χορό  BharataNatyam
  2. Ζέσταμα
  3. Εκμάθηση βασικών βημάτων
  4. Θεωρία και πρακτική mudras (δακτυλική αλφάβητος)
  5. Έκφραση
  6. Χορογραφία

Η Κλεονίκη Καραχάλιου είναι ηθοποιός και χορεύτρια Ινδικού Χορού). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής «Αρχή» της Νέλλης Καρρά. Το 2003 άρχισε της σπουδές της στον ινδικό χορό με τη Λήδα Shantala. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Ελλάδα με τους: Ανθή Ανδρεοπούλου (τεχνική Alexander), Βούλα Ξύκη (Γνώση Σώματος, Εσωτερικό Χαμόγελο, 6 θεραπευτικοί ήχοι), Λήδα Shantala (Ποιητική Σώματος) και Sri Venudas (Καρνατικό τραγούδι). Στο Παρίσι ινδικό χορό με τη Sharmila Sharma (Kathak) και τη Maria Kiran (BharataNatyam) στη Σχολή Mandapa. Στo Ρατζαστάν της Ινδίας με το Hermant (Kathak). Διδάσκει Θεατρικό Παιχνίδι και Ινδικό Χορό, ενώ δημιουργεί και ερμηνεύει παραστάσεις ινδικού χορού.

Το σεμινάριο οργανώνεται από τη NORFORSALE, μια νέα καλλιτεχνική συσπείρωση ανθρώπων που με τις δραστηριότητες τους φροντίζουν να προσφέρουν σε κάθε ενδιαφερόμενο συνεχή βιωματική σύνδεση και επαφή με την Τέχνη.

 


info: Studio Cumana, Κωνσταντινουπόλεως 38 (3ος όροφος), Γκάζι (Μετρό Κεραμεικός), Αθήνα, τηλ. επικοινωνίας: 6944 862 521 ή 6979 096 306 | Κόστος σεμιναρίου: 13€ |  Ώρα έναρξης: 13.00, ώρα προσέλευσης 12:40. Διάρκεια Σεμιναρίου:  τρεις ώρες (13:00-16:00) | Δηλώσεις συμμετοχής:  ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο επικοινωνίας και ημερομηνία σεμιναρίου στο: norforsale.art@gmail.com