"Τα κίνητρα της έκρηξης" με τον Grigory Glazunov

10985413_10154175221201959_191080278285636349_o

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα σύνορο μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού κόσμου. Το εξωτερικό σώμα είναι κοινωνικό, προφανές, σμιλευμένο από συλλογικούς κανόνες, όρια και προγραμματισμούς. Το εσωτερικό σώμα είναι κρυμμένο, μέσα του εμπεριέχει όλη την ιστορία, τα όνειρα, τις ελπίδες, αναπνοή, μνήμη και ποίηση. Είναι η ηχώ της αρχικής πηγής, η κατάσταση της ζωής «πριν». Η εκρηκτική κίνηση θα επιτρέψει στον αόρατο κόσμο να έλθει στην επιφάνεια, να γίνει ορατός και παρουσιάσιμος.

Για περισσότερα από 20χρονια το Odd Dance theater έχει εντρυφήσει στη φιλοσοφία του Ιαπωνικού χορού butoh αναπτύσοντας ενα σαφές και καθαρό εκπαιδευτικό σύστημα εμβύθινσης και κατανόησης της συγκεκριμένης πρακτικής φιλοσοφικής προσέγγισης. Ο Grigory Glazunov διδάσκει και χορογραφεί για το Alexandrinsky Theatre που είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο θέατρο στην Πετρούπολη. Είναι χορογράφος, χορευτής και δάσκαλος του Butoh. Υπήρξε ηθοποιός στο State Interior Theatre της Πετρούπολης. Από το 1992 έχει δημιουργήσει μεγάλο αριθμό σόλο και ομαδικών έργων για το Academy of Silence Art project των Griffin και Plastmass Theatres. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ με ατομικές και ομαδικές χορογραφίες.

Το Βutoh είναι σύγχρονη, avant garde παραστατική τέχνη και φιλοσοφία. Γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1959 μέσα από τη συνεργασία των χορογράφων Tatsumi Hijikata και Kazuo Ohno σαν μια προσπάθεια προβοκάτσιας στα δυτικά πρότυπα της τότε χορολογίας και τον παραδοσιακό Ιαπωνικό χορό. O Tatsumi Hijikata έδωσε την πρώτη παράσταση το 1959 με τίτλο “Kinjiki” (απαγορευμένα χρώματα) που σόκαρε το κοινό και κατέταξε το Butoh για ένα μεγάλο διάστημα στις απαγορευμένες τέχνες. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Το butoh τολμά να χρησιμοποιεί τον αργό ρυθμό σε έναν εξωφρενικά γρήγορο κόσμο, τολμά να εκρήγνυται σπάζοντας την κινησιολογική λούπα, τους αυστηρούς άξονες που μετατρέπουν το σώμα σε μέσο παραγωγής. Το σώμα στο butoh ανθίζει μέσα από τα εσωτερικά του τοπία. Χρησιμοποιώντας ακόμη και τις πιο λογοκριμένες αισθήσεις επιτυγχάνει τον εσωτερικό μετασχηματισμό σε ατομικό αλλά και παραστατικό επίπεδο. Το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή ή φόρμα. Ο χορός ενυπάρχει μέσα στο σώμα, αφυπνίζεται και διαδρά με τις εκάστοτε εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες.

Την Τετάρτη 6/5 και την Πέμπτη 7/5 ο Grigory Gluzunov θα παρουσιάσει την παράσταση Τα όνειρα του Σαλιγκαριού /Snail Dreams στην σκηνή του Blackbox. Mαζί του επί σκηνής οι Underwater chess

 


info: Blackbox, Βασ. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη | Ωρες και μερες: 3/5 στις 12:00-17:00, 4 - 7/5 στις 15:00-20:00.  | Κόστος : 100€ με προπληρωμή ολόκληρου του ποσού μέχρι και τις 10/4 και 130€ για απλή κράτηση της θέσης με προκαταβολή 50€ . Υπεύθυνοι διοργάνωσης: Μαρία Λάππα -Αθανάσιος Κουσκούσης. Κρατήσεις θέσεων: 6946 458 465. Σε περίπτωση ακύρωσης της θέσης με ευθύνη του συμμετέχοντα η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.