Ο Σύγχρονος Χορός εμπνέεται από τη ζωγραφική

xoros-shmeioy1

16 - 17 Μαίου 2015

Εργαστήριο με την Ανδρονίκη Μαραθάκη

και την Εμμανουέλα Κορκή
 

Το σεμινάριο αυτό αναζητά ένα από τα κοινά πεδία που διαμορφώνουν ο σύγχρονος χορός και η ζωγραφική. Εμπνέεται από την τέχνη της ζωγραφικής, από τις αρχές και τα εργαλεία της και χρησιμοποιεί ως μέσο την ανθρώπινη κίνηση και αντίληψη. Στόχος του είναι η ανίχνευση κινητικών διαδρομών μέσα από ένα ζωγραφικό έργο, δίνοντας σε αυτό  χρόνο και διάρκεια.

Κύριο ερώτημα είναι πώς μέσα από τα υλικά και τις τεχνικές του σύγχρονου χορού, η γραμμή και το χρώμα, το κάδρο και το μέγεθος, η κλίμακα και η προοπτική, το φώς και η σκιά μετατρέπονται σε χώρο, χρόνο και δυναμικές κίνησης.

Τελικός προορισμός της διαδρομής του σεμιναρίου είναι ένα μοίρασμα με φίλους και συγγενείς, την Κυριακή 17/5 στις 14.00. Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι όσοι επιθυμούν να μελετήσουν την ανθρώπινη κίνηση και την αντίληψη εν κινήσει, είτε έχουν εμπειρία χορού, είτε όχι.


Η Ανδρονίκη Μαραθάκη σπούδασε στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και ‘Εργων Τέχνης και μετά, αλλάζοντας κατεύθυνση, σπούδασε χορό. Η έρευνά της μέσω της πρακτικής του χορού αφορά τη σύνθεση χορογραφίας. Αναπτύσσει αυτό που η ίδια αποκαλεί “μετατροποιήσιμες/διαμορφώσιμες χορογραφίες” (“modulated choreographies”) και έχει παρουσιάσει δύο παραστάσεις στα πλαίσια της έρευνάς αυτής. Χορογραφος και δημιουργός της ομάδας “π.χ.μ.χ.” συν-δημιουργεί και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας “Κόκκου Ροιής”, μαζί με τους Εμμανουέλα Κορκή, Χρήστο Ροζάκη και Γιώργο Ταμιωλάκη.

Η Εμμανουέλα Κορκή είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Ραλλού Μάνου, της Δραματικής Σχολής Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού, αυτοσχεδιασμού, υποκριτικής και χορογραφίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2012 δημιούργησε την ομάδα “Κόκκου ροιής” με την οποοία ερευνά, χορογραφεί πρωτότυπο υλικό και παραδίδει σεμινάρια. Από το 2013 -2015 οδηγεί την έρευνα «Σύγχρονος χορός και Μουσική, μια συνάντηση δρόμων».  Η ενότητα των τεχνών, η κίνηση στο φυσικό περιβάλλον και η τεχνική του αυτοσχεδιασμού, βρίσκονται στην καρδιά της χορογραφικής και εκπαιδευτικής πρακτικής της και έρευνας.

 


info: Horos, Σφηττειών 10, Κάτω Πετράλωνα, Αθήνα, τηλ. 210 341 45 47 & 6946 061 264 | ‘Ωρες εργαστηρίου: 11.00 - 14.00 | Κόστος συμμετοχής: 60€, early bird 50€ έως 30 Απριλίου.