Ερευνητικό εργαστήρι χορογραφίας με τη Μαριέλα Νέστορα

ergastiri-360o-mariela-nestoramaria-papadopoulou-web

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

 


Το χορογραφικό εργαστήρι 360ο που θα καθοδηγήσει η Μαριέλα Νέστορα θα διερευνήσει την κίνηση, το χορό και την περφόρμανς στο δημόσιο χώρο.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να προετοιμάσει τους περφόρμερ που θα συμμετάσχουν, εκπαιδεύοντάς τους στη λειτουργία του χορού και της περφόρμανς στο δημόσιο χώρο. Παράλληλα θα δημιουργηθεί μια παράσταση-εμπειρία, που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία μέρα (22/7) με τη συμμετοχή του κοινού σε έναν ανοιχτό χώρο της πόλης. Άλλωστε ο τίτλος του, 360o, υποδηλώνει τον φανταστικό κύκλο που περικλείει περφόρμερ και κοινό όταν μοιράζονται την εμπειρία μιας περφόρμανς.

Την πρώτη μέρα του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες μαζί με τη χορογράφο θα επισκεφθούν το χώρο παρουσίασης, για να αποκτήσουν την εμπειρία από την πλευρά του θεατή, καθώς θα παραστούν στην παρουσίαση της μεθόδου στην οποία θα βασιστεί το εργαστήριο από τη Μαριέλα Νέστορα. Τις υπόλοιπες μέρες το εργαστήριο θα μοιράζει το χρόνο του σε χώρους προβών και δημόσιους χώρους. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια χορογραφία πάνω σε θεματολογία που θα επιλέξουν οι ίδιοι, θίγοντας ζητήματα που αφορούν τη ζωή μέσα στο κοινωνικό της πλαίσιο. Θα τεθούν ερωτήματα όπως: Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη ζωή μας μέσα από το σώμα μας; Πώς διατυπώνει το σώμα ένα κοινωνικό αίτημα; Πώς θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί το σώμα του θεατή πέρα από την κιναισθητική συμμετοχή; Πώς επηρεάζεται η επιλογή και η εκτέλεση του κινητικού λεξιλογίου όταν μεταφέρεται στο δημόσιο χώρο; Οι χορογραφίες των συμμετεχόντων θα συνυπάρξουν σε μια ενιαία παράσταση στο τέλος του εργαστηρίου, στην οποία οι συμμετέχοντες ως άλλοι ιερουργοί θα προσκαλέσουν το κοινό σε μια χορογραφική τελετή.
 

Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες χορευτές και ηθοποιούς, σε σπουδαστές επαγγελματικών σχολών θεάτρου και χορού, σε μουσικούς, φωτογράφους, συγγραφείς, ποιητές, καθώς και σε ερασιτέχνες και σε άτομα κάθε ηλικίας χωρίς προηγούμενη εμπειρία.


H Μαριέλα Νέστορα σπούδασε βιολογία στο Λονδίνο, όπου ολοκλήρωσε και τον κύκλο των μεταπτυχιακών σπουδών της στη Γενετική. Στη συνέχεια σπούδασε σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance School και εικαστικό σχεδιασμό χορού στο Laban Centre. To 2000 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. Υπό την καλλιτεχνική της διεύθυνση, η ομάδα έχει συνεργαστεί με χορευτές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έχει δώσει παραστάσεις σε σημαντικά ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ. Έχει αναλάβει παραγγελίες έργων από το Φεστιβάλ Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.ά.. Δίδαξε στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου από το 2001-04, στο Θεατρικό Εργαστήρι ΚΘΒΕ 2008 κ.ά. Από το 2012 πρωτοστατεί και συμμετέχει σε συλλογικά πρότζεκτ (CCP, From Stage to Page). Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 


info: 16 - 22 Ιουλίου 2015 | κόστος συμμετοχής: 30 €. Η τιμή του εργαστηρίου είναι η φετινή ειδική προσφορά του Φεστιβάλ. Εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες: Στεριανή Τσιντζιλώνη: 6944 415 170 mail@kalamatadancefestival.gr