Χορογραφικό σεμινάριο με τη Λενιώ Κακλέα

lenio-kaklea-2013-6

3, 4, 5 Ιανουαρίου 2016

 

Η Λενιώ Κακλέα στο έργο της arranged by date, ένα αυτοβιογραφικό αφηγηματικό σόλο πάνω στην έννοια των κωδικών που επικρατούν στη ζωή μας (Φεστιβάλ Αθηνών, Implustanz, Menagerie de verre, 2013) δημιούργησε για τους σκοπούς της χορογραφίας, μια σειρά από «ιερογλυφικά».

Η διαδικασία ήταν η εξής: βρήκε εικόνες τις οποίες μετέφρασε σε κίνηση, μετέγραψε την κίνηση σε ένα γραφικό λεξιλόγιο και σύγκρινε τα σύμβολα αυτού του λεξιλογίου με νέες εικόνες, διαφορετικές από τις αρχικές. Το παιχνίδι της σύγκρισης συνεχίζεται ακόμη…

Στο τριήμερο σεμινάριο, η Λενιώ θα προτείνει στους συμμετέχοντες να πάρουν ως σημείο εκκίνησης την παραπάνω διαδικασία, για να θέσουν μέσα από τη σωματική πρακτική απλές ερωτήσεις: Πώς χτίζουμε και διατηρούμε μια κινητική εικόνα; Πώς χτίζουμε μια αφήγηση με απλά αυτοβιογραφικά στοιχεία; Πώς μπορούμε να εντάξουμε εικόνες στη διαδικασία χορογραφικής σύνθεσης; Πώς συσχετίζουμε κίνηση και λόγο με ελευθερία, αλλά και δραματουργική σαφήνεια;

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ασκήσεις προετοιμασίας της φωνής, ασκήσεις χορογραφικής σύνθεσης για να αναπτύξει ο καθένας το δικό του γλωσσικό και κινητικό λεξιλόγιο και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού για να δουλέψουν οι συμμετέχοντες αναλυτικά τις δυνατότητες «σωματοποίησης» εικόνων ή / και λόγου.

                                                                             
Η Λενιώ Κακλέα είναι απόφοιτη της ΚΣΟΤ και του Εθνικού Κέντρου Σύγχρονου Χορού της Angers, με μεταπτυχιακό στο SPEAP, ένα πρόγραμμα σχετικό με τη σχέση τεχνών και πολιτικών επιστημών. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με τους: Claudia Triozzi, Boris Charmatz, Emmanuelle Huynh, François Chaignaud & Cecilia Bengolea, κ.α. To 2009 oργάνωσε το matter of act, μια πειραματική δουλειά όπου επιλεγμένοι θεατές «ανασκευάζουν» παραστάσεις που έχουν παρακολουθήσει. To 2010 οργάνωσε το fluctuat nec mergitur, ένα μποτιλιάρισμα επί σκηνής με 250 συμμετέχοντες. To 2012 δημιούργησε το Arranged by date, έναν χορευτικό μονόλογο που κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό για τη σύγχρονη εμπειρία μας, αναφορικά με τη χρήση των κωδικών στη ζωή μας. Το 2013 συνεργάστηκε με την Lucinda Childs για το deux • l, ένα σόλο πάνω σε μουσική του Ryoji Ikeda. Το 2015 δημιούργησε τo Margin release, μια δουλειά που εξερευνά την ταυτότητα και την ετερότητα της γλώσσας και του σώματος των χορευτών επι σκηνής.

 

Ώρες σεμιναρίου

  • Κυριακή: 11:00-15:00
  • Δευτέρα: 11:00-15:00
  • Τρίτη: 10:00-13:00

 


info: Dance Cultural Centre (DAN.C.CE), Πειραιώς 76, Αθήνα. Τηλ: 210-523 05 82 | Σύνολο σεμιναρίου: 11 ώρες | Δήλωση συμμετοχής έως 28 Δεκεμβρίου 2015: 210-5230582 | Κόστος: 55€ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ).