«Η ποιητική της απόσταξης»

butoh-drakopoulou

Σεμινάριο Butoh

με την Κατερίνα Δρακοπούλου
 

Το σεμινάριο θα εστιάσει στην πρακτική της «απόσταξης», μιας βασικής αρχής του Ιαπωνικού χορού Butoh. Η πρακτική της «απόσταξης» που στηρίζεται στην ακινησία, στη βραδύτητα και στη σμίκρυνση κινήσεων και χειρονομιών θα αποτελέσει την αφετηρία για τη διερεύνηση και ανάπτυξη της ενεργειακής μας υπόστασης και της ψυχοσωματικής μας έκφρασης.

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί:

  • στην αφύπνιση των αισθήσεων και ενεργοποίηση του σώματος
  • στην ευ-αντιδραστικότητα (αβίαστη και άμεση ανταπόκριση σε ερεθίσματα)
  • στους κινησιολογικούς καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς (σόλο, ζευγάρια, ensemble) οι οποίοι βασίζονται στις ποιητικές εικόνες των butoh fu (χορογραφικές σημειώσεις του ιδρυτή του Butoh, Tatsumi Hijikata)

Βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι η εξερεύνηση των προσωπικών μας ορίων σε σχέση με την αξία της ακινησίας, της βραδύτητας και της σιωπής για να οδηγηθούμε στο να «κάνουμε το αόρατο ορατό» (make the invisible visible). Με άλλα λόγια, να βρούμε τη δική μας γλώσσα και φωνή και να αποκαλύψουμε το δικό μας προσωπικό χορό Butoh που ήδη υπάρχει μέσα μας. 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, χορευτές, performers, σπουδαστές θεατρικών σχολών και όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις σωματικές και εκφραστικές τους δυνατότητες. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στο χορό ή στο Butoh.

  • Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, 16.30-19.30
  • Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, 15.00-20.00
  • Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, 10.30-14.30
     

Η Κατερίνα Δρακοπούλου είναι performer, χορεύτρια Butoh, και εκπαιδεύτρια σωματικού θεάτρου και παραστατικών τεχνών. Από το 2010 οργανώνει και διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια επικεντρώνοντας στις ψυχοσωματικές διαδικασίες στην κατάρτιση του ηθοποιού. Τον τελευταίο χρόνο ετοιμάζει μια σόλο, durational, site-specific παράσταση Butoh που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2016 μέσα στο πλαίσιο του “In Progress Feedback Festival” και αφορά τη διερεύνηση των "αναπάντεχων ανακαλύψεων" μέσω της σχέσης του σώματος με αλλά περιβάλλοντα.
 


info: Gaz Symphony Studio, Πλατεία Ψυρρή, Αριστοφάνους 1, Αθήνα (Μετρό Μοναστηράκι) | Κόστος συμμετοχής: 50€ | Εγγραφές - πληροφορίες: adrakopoulou@yahoo.co.uk και 6989 809 187