Χορός: το παζλ της ζωής μας

65meneousstavrospetropoulos-18194030

Θεωρητικό σεμινάριο

με τη Νίνα Αλκαλάη

Κύκλος Β’

 

Χορός και ανθρώπινες σχέσεις. Χορός και κοινωνία. Χορός και πολιτική. Χορός και… χιούμορ. Είναι τελικά ο χορός ένα παζλ της ανθρώπινης ζωής; Απερίφραστα ναι, απαντά το νέο θεωρητικό σεμινάριο για το χορό που προτείνει η Στέγη.

Το σεμινάριο αυτό, που συντονίζει η Νίνα Αλκαλάη, μέσα από διαφορετικές θεματικές ενότητες εξετάζει πώς ο Δυτικός χορός σχολιάζει το σύγχρονο κόσμο.

Από τα βάθη των αιώνων, οι άνθρωποι μιλούσαν πάντα για τα πιο σημαντικά θέματα της ζωής με το σώμα: χόρευαν το φόβο και το δέος για τη φύση. Χόρευαν τη λύπη για τους πολέμους και την αρρώστια ή τη χαρά, για την ειρήνη και την υγεία.. Για ποια θέματα μιλάει σήμερα το σώμα; Πώς ο μεταμοντέρνος χορός ενσωματώνει την πραγματικότητα της εποχής μας;

Παρακολουθώντας αποσπάσματα έργων γνωστών Ελλήνων και ξένων χορογράφων, θα αντιληφθούμε πώς ο χορός, ως παζλ, συμμετέχει σε όλα τα μικρά και τα μεγάλα «κομμάτια» που συνθέτουν τη ζωή μας: τα υπαρξιακά και κοινωνικά προβλήματα, την πολιτική, ακόμη και τη σχέση με την τεχνολογία. Μέσα από σώματα που θλίβονται, χαίρονται, εξεγείρονται, φοβούνται ή ελπίζουν, ο χορός εκφράζει σήμερα πιο έντονα από ποτέ την παρουσία του.


Η Νίνα Αλκαλάη είναι θεωρητικός χορού και χοροθεραπεύτρια. Έχει δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών και Δημοσίου Δικαίου από τη Νομική Σχολή Αθήνας, Σύγχρονου Χορού από το Deree College και Χοροθεραπείας από την Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας. Από το 1989 ως το1994 συνέχισε σπουδές χορού στο Ισραήλ, το Βέλγιο και τη Ν. Υόρκη και το 2000 πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.A  in Dance Studies) από το Laban Centre, City University, London, με ειδίκευση στην εκπαίδευση του χορού, τη χορογραφία και την ανάλυση κίνησης. Από το 1986 ασχολείται με το χορό ως χορεύτρια, δασκάλα σύγχρονου χορού, σύμβουλος σε θέματα χορευτικής εκπαίδευσης και αρθρογράφος, ενώ δικές της χορογραφίες παρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στην Αθήνα, στο θέατρο «Φούρνος», στο φεστιβάλ dance video Micropolis και στο Beton7. Από το 1999 εργάζεται και ως χοροθεραπεύτρια σε ιδιωτικά και κρατικά πλαίσια. Έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με διαλέξεις και workshops για το χορό, τη χορευτική εκπαίδευση και τη θεραπεία μέσω των τεχνών. Από το 2008 μέχρι το 2010 ήταν Τομεάρχης Χορού του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και από το 2010-12 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπείας.

 

info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Λ Συγγρού 107-109, (Μετρό Συγγρού-Φιξ) │Τομέας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τηλ: 213 017 8002, email: education@sgt.gr │Κόστος συμμετοχής: 54€ (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου) │Ημερομηνίες σεμιναρίου: 17, 24, 31 Μαρτίου & 7, 14, 21 Απριλίου 2016  | Ώρα: 19:00-21:00 │www.sgt.gr