"Κόπωση & Σκηνική παρουσία", σεμινάριο με το Νώντα Δαμόπουλο

hero3s--2-thumb-extra_large--2

21, 22, 23 Μαίου 2016

Κόπωση & σκηνική παρουσία

Εξοικείωση με τα προσωπικά όρια για την καλύτερη διαχείρηση της σωματικής εξάντλησης στην performance.
 

Το σεμινάριο έχει σκοπό να οργανώσει τους συμμετέχοντες σωματικά και νοητικά, ώστε για 3 ημέρες να μελετήσουν δύο έννοιες δανεισμένες από τον αθλητισμό, την κόπωση και την προσποίηση.

 

  • Κόπωση

Η κόπωση στον αθλητισμό είναι κάτι το συνηθισμένο με το οποίο οι αθλητές συνδιαλέγονται, εξερευνούν τα σωματικά τους όρια, βελτιώνονται και δομούν τις προπονήσεις τους. Στην παραστατική τέχνη η κόπωση θεωρείται συνήθως ένα 'απόβλητο' της συνολικής διαδικασίας, μια μεταβλητή η οποία οφείλει κανείς, όσο μπορεί, να την αποφεύγει ή τουλάχιστον να την κρύβει.

Στο σεμινάριο θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά της και οι τύποι της κόπωσης και θα διερευνηθεί μέσω ασκήσεων αντοχής πως αυτή μπορεί να εξυπηρετήσει ερμηνευτικούς σκοπούς, καθοδηγώντας δηλαδή την αντίληψη και την εστίαση και προπονώντας τη συγκέντρωση των συμμετεχόντων.

  • Προσποίηση (feint)

Η προσποίηση στον αθλητισμό εξετάζει το σύνολο των κινήσεων παραπλάνησης και τεχνασμάτων της απόσπασης της προσοχής του αντιπάλου (ομαδικά αθλήματα, πολεμικές τέχνες, αλλά και ταχυδακτυλουργοί). Πρόκειται για δεδομένες τεχνικές χειραγώγησης της προσοχής και της μνήμης μέσω της αναπαραγωγής στερεότυπων και καθιερωμένων τακτικών που προσφέρουν τη δημιουργία ψευδαισθήσεων στον αντίπαλο και την απόκτηση πλεονεκτήματος του αθλητή.

Στο σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις προσποιήσεων με στόχο την έρευνα ενός χώρου απρόβλεπτων και ανοιχτών καταστάσεων και τη διερεύνηση της σωματικής πρόθεσης των συμμετεχόντων.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 8ου φεστιβάλ Arc For Dance


Ο Νώντας Δαμόπουλος αποφοίτησε από την επαγγελματική σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου και τη Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει υπάρξει επαγγελματίας αθλητής στην ελληνορωμαϊκή πάλη και στο στίβο. Από το 2008 συνεργάζεται με χορογράφους όπως η Πατρίσια Απέργη (Dopa, ERA poVERA, Planites), η Τζένη Αργυρίου (Memoria Obscura), η ‘Ιρις Καραγιάν (Tracing, Alaska) ο Χάρης Κούσιος (man II, Manouvres, lacrimal), η Μαρίζα Βινιεράτου (Auto da fe), η Σοφία Μαυραγάνη (The Hero), ο Χρήστος Παπαδόπουλος (Elvedon) κ.α.

Έργα τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας. Η έρευνα του στηρίζεται στη σχέση μεταξύ αθλητισμού και παραστατικών τεχνών. Μέρος της έρευνάς του είναι το έργο Demarage, στο οποίο οι ερμηνευτές είναι αθλητές. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ SCALE #01.
 


info: Dance Cultural Centre, Πειραιώς 76, 3ος όροφος, Αθήνα. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 16 Μαίου, τηλ:210-523 05 82 | Διάρκειασεμιναρίου: 2 ώρες/ημέρα, σύνολο 6 ώρες. | Ωρες: 11:00-13:00 |Κόστος:45€ (στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α)