«Ψυχοσωματική Συμφιλίωση», χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

ther_1262016_760x428

Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Οι πολλαπλές αποχρώσεις της προσωπικότητάς μας διαμορφώνονται με το πέρασμα του χρόνου. Εκφράζουν τους διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους οι ψυχικές δυναμικές προσπάθησαν να επιλύσουν τα εκάστοτε απειλητικά βιώματα που εμφανίστηκαν μέσα στην εσωτερική σφαίρα, με σύγκρουση ή συρρίκνωση.

Ο «ψυχικός τρόπος» που κάθε φορά επικρατεί, μπορεί μεν να φέρνει μια προσωρινή ανακούφιση, συχνά όμως παραβιάζει τις ψυχικές ευαισθησίες και προσδοκίες του πυρήνα, προκαλώντας αλλοτρίωση στην προσωπικότητα, ψυχοσωματικές δυσλειτουργίες και συναισθηματικό «πάγωμα».

Η χοροθεραπεία, μέσα από ψυχοσωματικές διαδικασίες έκφρασης και χορευτικούς αποσυμβολισμούς, επιτρέπει βαθιά συνειδητοποίηση και αποκαλύψεις.  Οι εσωτερικές διεργασίες της έχουν τη δύναμη να επουλώσουν, να συμφιλιώσουν το νου, τη ψυχή και το σώμα και να απελευθερώσουν δημιουργικές εσωτερικές δυνάμεις, που θα φέρουν την αλλαγή, την ολοκλήρωση και τη δικαίωση στη ζωή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η 4ωρη μηνιαία συνεδρία χοροθεραπείας είναι η τελευταία της ακαδημαϊκής περιόδου 2015-16 και θα ολοκληρωθεί με ένα 7ήμερο retreat χοροθεραπείας, γιόγκα, διαλογισμού και φιλοσοφίας στα Ποτιστικά Πηλίου σε μια υπέροχη τοποθεσία, από 9-17 Ιουλίου. Διαβάστε περισσότερα εδώ.


Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από τη χοροθεραπεία;

 • Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
 • Μείωση του άγχους
 • Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
 • Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
 • Ευκαμψία
 • Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
 • Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα, κατανόησης του τί θέλω, ποιές είναι οι προκλήσεις και ποιά τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
 • Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
 • Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
 • Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
 • Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται Κυριακή μία φορά το μήνα. Παρ'όλο που έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, δύο, ή τρείς, μεμονωμένα. Ωστόσο με μία φορά, παίρνει κανείς μόνο μία γεύση αρχαρίου, διότι η χοροθεραπεία αποφέρει τα αποτελέσματά της μέσα από την επανάληψη και τη διάρκεια στο χρόνο. Συστήνεται στους συμμετέχοντες, αφού δοκιμάσουν μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθούν θεραπευτικά, να δεσμευτούν και να ακολουθήσουν ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.


Η Λήδα Shantala είναι χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, καθώς και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala». Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας. Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga / διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210-671 75 29, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30 και Δε έως Παρ. 18.00-22.00 | Ώρα σεμιναρίου: 11.00 – 15.00. Δηλώσεις συμμετοχής - εξόφληση ως την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 | www.shantala.gr