Εντατικό σεμινάριο flamenco

13511487_10209522186789491_36676712_n

4 - 20 Ιουλίου 2016


Η Γιώτα Πεκλάρη, η Θέτις Μισίου, η Τζέσικα ΚαΪμπαλή και ο Ιάσονας Δαμιανός δημιουργούν ένα καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων φλαμένκο για όλα τα επίπεδα, συνδυάζοντας μαθήματα τεχνικής, χορογραφίας, compas, σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού.
 

Γιώτα Πεκλάρη: Μάθημα φλαμένκο για αρχάριους

Ένα εισαγωγικό μάθημα φλαμένκο για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με το είδος και για όσους θα ήθελαν να το ανακαλύψουν, με φρέσκια διάθεση, από την αρχή.

Ημέρες & ώρες: Τρίτη & Πέμπτη, 19.00 - 21.00
Διάρκεια σεμιναρίου: 10 ώρες
Επίπεδο: αρχάριο
Κόστος: 70€ 
 

  • Γιώτα Πεκλάρη: Body music και Solcattu syllabes για χορευτές φλαμένκο

Η μουσική παράδοση της νότιας Ινδίας (Carnatic) περιέχει τρείς θεμελιώδεις έννοιες (gati=διαίρεση, jathi=πρόσθεση και solkattu=γλώσσα ρυθμικών συλλαβών) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισχυρό τεχνικό εργαλείο για την εξερεύνηση, την εκτέλεση και τη δημιουργία ανεξάντλητων ρυθμικών μοτίβων. Το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί για χορευτές φλαμένκο που θέλουν να βελτιώσουν τις εκτελεστικές τους ικανότητες, αναπτύσσοντας τη μουσικότητα τους και για δασκάλους φλαμένκο που χρειάζονται ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη διδασκαλία τους.

Ημέρες & ώρες: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή, 20.00 - 21.00
Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες
Επίπεδο: μεσαίο – προχωρημένο
Κόστος: 60€
 

  • Θέτις Μισίου: Τεχνική ενδυνάμωση

Το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις τεχνικής σώματος όπως στροφές, μαρκαρίσματα, ασκήσεις χεριών, ποδιών, αλλά και ασκήσεις ρυθμολογίας (palmas). Σκοπός του μαθήματος είναι η σωστή τοποθέτηση του βάρους του σώματος, η βελτίωση της αντοχής και σιγά-σιγά, ο συμμετέχων να αρχίσει να αποκτά έλεγχο στην κίνηση του σώματος του.

Ημέρες & ώρες: Τρίτη & Πέμπτη, 19.00-20.00
Διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες
Επίπεδο: μεσαίο – προχωρημένο
Κόστος: 40€

 

  • Θέτις Μισίου: Guajira con abanico

H Guajira είναι ένας ρυθμός που ανήκει στην κατηγορία των Cantes de Ida y Vuelta, των τραγουδιών που έχουν επιρροές από Λατινική Αμερική και κυρίως από την Κούβα. Είναι ένα palo μελωδικό και λυρικό που συνήθως χορεύεται με βεντάλια. Εκτός από το τεχνικό και ρυθμικό κομμάτι, σε αυτό το μάθημα θα δώσουμε ιδιαίτερη βάση στο εκφραστικό μέρος του χορού.

Ημέρες & ώρες: Τρίτη & Πέμπτη, 20.00 - 21.00
Διάρκεια σεμιναρίου: 5 ώρες
Επίπεδο: μεσαίο – προχωρημένο
Κόστος:  40€  / Παρακολούθηση και των 2 τμημάτων (τεχνική + guajira): 70€

 

  • Τζέσικα Καϊμπαλή: Κίνηση και ρυθμός με αρχή το φλαμένκο

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να εμβαθύνει ο μαθητής στη σωματική του έκφραση, μέχρι να βρει τη δική του φυσική κίνηση, μέσα από τεχνικές φλαμένκο, σύγχρονου χορού, σωματικού θεάτρου και yoga. Αναλυτικά περιλαμβάνει:

-- Σχέση σώματος και ρυθμού – ποιοί είναι οι ρυθμοί και οι κινήσεις που το σώμα παράγει οργανικά με άξονα το φλαμένκο.
-- Σημασία στην αναπνοή: πότε εισπνέω, πότε εκπνέω
-- Τεχνική ποδιών και στροφές
-- Μικρά κομμάτια από διάφορα palos
-- Συζήτηση ιδεών και σκέψεων

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές φλαμένκο, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να διευρύνουν το σωματικό τους ρυθμό και κίνηση.

Ημέρες & ώρες: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή,18.30 - 20.00
Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες
Επίπεδο: μεσαίο – προχωρημένο
Κόστος: 80€
 

  • Ιάσονας Δαμιανός: Αires de buleria

11.00 – 12.30 (όλα τα επίπεδα)
Μάθημα θεωρητικό και πρακτικό σχετικά με το compas και τα palmas. Εμβάθυνση στον μουσικό κώδικα της buleria και τις υποπεριπτώσεις που μπορεί να συναντήσει ο χορευτής/aficionao, από την fiesta μέχρι τη σκηνή.

12.30 – 14.00 (μεσαίο - προχωρημένο)
Εφαρμογή παραδοσιακών χορευτικών μοτίβων που διευκολύνουν τον χορευτή/ρια να δρομολογήσει τις μέχρι τώρα γνώσεις του, κάνοντας το χορό του πιο άμεσο και ουσιαστικό.

Ημέρες & ώρες: Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Ιουλίου
Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες
Επίπεδο: Μεσαίο – Προχωρημένο
Κόστος: 30 € / Παρακολούθηση και των 2 επιπέδων 50€

 

  • Γιώτα Πεκλάρη: Φλαμένκο πάνω σε ελληνική παραδοσιακή μουσική

Η Γιώτα Πεκλάρη ξεχωρίζει στο χώρο για τη διαρκή έρευνα της πάνω στα όρια της τέχνης του φλαμένκο. Από το 2008 έχει παρουσιάσει έργα που συνδυάζουν την ελληνική παραδοσιακή μουσική με το φλαμένκο και άλλες μορφές τέχνης (μέλος του ελληνικού body music ensemble Kantu Korpu, από 2009-2012)

Ημέρες & ώρες: Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Ιουλίου, 12.30-14.30
Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες
Επίπεδο: Μεσαίο - Προχωρημένο
Κόστος: 40€

----------


Η Γιώτα Πεκλάρη θεωρείται από τους πιο δραστήριους και καινοτόμους καλλιτέχνες και καθηγητές του φλαμένκο στην Ελλάδα. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Coetáni_ Experimental Flamenco Festival. Έχει συμμετάσχει ως χορεύτρια και χορογράφος σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ μεταξύ των οποίων: Tapeos Flamenco Empirico, Flamenco tanzhaus.nrw, Διεθνές Φεστιβάλ Body Music, και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε χώρους όπως: Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), Spinnerei (Λειψία), SFJazz (Σαν Φρανσίσκο), Berkeley University (Καλιφόρνια), CRR Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη), Tablao Caracoles (Βέρνη), Sadler’s Wells (Λονδίνο). Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής χορού Estrella από το 2001-2008 και από το 2009 συνιδρύτρια του Playground for the arts, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με καλλιτεχνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και στόχο την προώθηση των κρουστικών τεχνών.


Η Θέτις Μισίου ασχολείται με το φλαμένκο από πολύ νεαρή ηλικία.  Από το 2009 ζεί στη Σεβίλλη παρακολουθώντας μαθήματα με τους: Juan de los Reyes, Alicia Marquez, Andres Peña, Rafael Campallo, Adela Campallo, Saray de los Reyes, Pili Ortega. Από το 2010 ως το 2014 χορεύει επαγγελματικά σε Tablao στη Σεβίλλη και μαθητεύει δίπλα σε πιο σύγχρονους χορευτές και χορογράφους. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα τραγουδιού φλαμένκο. Το τελευταίο διάστημα κάνει εμφανίσεις και παραδίδει σεμινάρια και μαθήματα σε χώρες όπως Ισπανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Λονδίνο, Ιαπωνία.


Η Τζέσικα ΚαΪμπαλή, το 2006 έρχεται σε επαφή με το φλαμένκο παρακολουθώντας μαθήματα στη σχολή La Arachi Cali, της Δήμητρας Καραγιάννη. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονου χορού, σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών και σεμινάρια χορού butoh, εντάσσοντας στοιχεία τους στην παράσταση που ανέβασε με την Ομάδα σωματικού θεάτρου «Άτροπος» το 2009 στην Αθήνα, Μυτιλήνη και Ινδία. Aπό το 2010 αφοσιώνεται αποκλειστικά στο φλαμένκο και ταξιδεύει στην Σεβίλλη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει φοιτήσει πλάι σε καταξιωμένους Ισπανούς χορευτές. Στόχος της δουλειάς της είναι να βρίσκει νέες φόρμες που την εκφράζουν και να τις ενσωματώνει στο φλαμένκο.

Ο Ιάσονας Δαμιανός μυήθηκε στο flamenco σε νεαρή ηλικία από αναγνωρισμένους maestros διεθνούς βεληνεκούς, πριν αλλά και μετά την οριστική του εγκατάσταση στη Σεβίλλη το 2008. Το 2010 ίδρυσε την mu.danza compañia flamenca, που μέχρι σήμερα αποτελεί μια πλατφόρμα προσωπικής έκφρασης, αναζήτησης και μάθησης, καθώς και ένα από τα πιο δημοφιλή και συνεχώς εξελισσόμενα projects της φλαμένκο σκηνής εντός και εκτός Ισπανίας.
 


info: Playground for the arts, Βουτσαρά 4-6 (καθ. Ορφέως), Βοτανικός, τηλ: 210 85 44 836 (Μετρό Κεραμεικός) | Δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνικά στο 210 85 44 836 ή στο playgroundforthearts@gmail.com | Ισχύει 10% έκπτωση στο συνολικό ποσό για όσους παρακολουθήσουν πάνω από ένα σεμινάρια