'Ο Χορευτής ως Αθλητής'

afisa-o-xoreyths-ws-a8lhths

6 Νοεμβρίου 2016

Το σώμα αποτελεί για τον χορευτή το μέσο για να εκφραστεί. Η καθημερινή και εντατική ενεργοποίηση αλλά και καταπόνησή του αντιστοιχεί σε εκείνη ενός (πρωτ)αθλητή με τον οποίο ο χορευτής έχει πολλά κοινά. Μοιράζονται αυξημένες απαιτήσεις ευκαμψίας, δύναμης, ισορροπίας, αντοχής, ελέγχου της κίνησης, αντίστασης στην κούραση και στους τραυματισμούς.

Η έρευνα και η εμπειρία δείχνουν, ότι οι χορευτές παρουσιάζουν από τα υψηλότερα ποσοστά τραυματισμών ανάμεσα σε όσους ασχολούνται συστηματικά με το σώμα τους. Και συχνά νιώθουν πως δεν έχουν την υποστήριξη που θα ήθελαν από το σώμα τους.

Η Dance Science είναι ένα ειδικό διεπιστημονικό πεδίο που χρησιμοποιεί τις γνώσεις που έχουμε για την ανθρώπινη κίνηση από τον υψηλό αγωνιστικό αθλητισμό και την αθλητιατρική, για να τους προσαρμόσει, εξειδικεύσει και περαιτέρω αναπτύξει στην τέχνη του χορού (dance specific). Επιμέρους επιστήμες όπως η εμβιομηχανική, η κινησιολογία, η προπονητική, η νευρολογία, η κινητική μάθηση, η αποκατάσταση χρησιμοποιούνται για να αναλυθεί και να αξιολογηθεί η χορευτική κίνηση.

Η επιστημονική προσέγγιση της τέχνης του χορού αποσκοπεί να βοηθήσει τους χορευτές, να έχουν το σώμα τους σύμμαχο και όχι εμπόδιο στην προσπάθειά τους για χορευτική έκφραση. Το σεμινάριο «Ο Χορευτής ως Αθλητής»  με έμφαση στο μπαλέτο, αξιοποιεί τα νεώτερα επιστημονικά δεδομένα για να γεφυρώσει θεωρία, πράξη και παράδοση, και μέσω ειδικών ασκήσεων, παρουσιάζει λύσεις για τη βελτίωση των βασικών θέσεων και της χορογραφίας του κλασικού χορού.

Στο πρακτικό και θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου συζητούνται μια σειρά από ζητήματα όπως:

  • Αρκεί ο χορός από μόνος του (the dance only training system) να απαντήσει στις υψηλές σωματικές απαιτήσεις που ο ίδιος θέτει στους χορευτές;
  • Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια αποτελεσματική προθέρμανση, ποια συστήματα πρέπει να ενεργοποιούνται και γιατί πρέπει να περιορίζεται η πρακτική των στατικών διατάσεων.
  • Ο ρόλος της κάθε άρθρωσης στον κλασικό χορό
  • Η σημασία της επαρκούς καλλιέργειας των θεμελιωδών στοιχείων της στάσης, της κίνησης και της γενικής αθλητικής ικανότητας πριν από την ανάπτυξη της τεχνικής.
  • Πως μέσα από συγκεκριμένες ασκήσεις και συνασκήσεις προσαρμοσμένες στο μάθημα χορού μπορούν να βελτιωθούν η ευκαμψία, η δύναμη και η συναρμογή;
  • Όταν το σώμα πονά. Πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών.
  • Πως η εφαρμογή αρχών περιοδικότητας από την προπονητική, μπορεί να βοηθήσει στην οργάνωση μιας σχολής, για να βρίσκονται οι χορευτές στην καλύτερή τους κατάσταση σε μια προγραμματισμένη στιγμή, όπως αυτή μιας παράστασης και όχι εξαντλημένοι ή τραυματισμένοι;
  • Πως μπορούμε να εντοπίσουμε τους αδύνατους κρίκους της κίνησης και να αξιολογήσουμε ποιοτικά τις σωματικές ικανότητες των χορευτών, ώστε να περιγράψουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης και βελτίωσης; Η αξιολόγηση με το Functional Movement Screen.

Έμφαση δίνεται στο πρακτικό μέρος του σεμιναρίου στην κατανόηση και βελτίωση των βασικών στοιχείων της κίνησης (θεμελιώδη κινητικά πρότυπα) μέσω ειδικών διορθωτικών ασκήσεων. Η παρουσίαση προχωρά στην ανάλυση των καθορισμένων χορευτικών κινήσεων και στους τρόπους βελτίωσης.

O Παναγιώτης Πετρογιάννης αποφοίτησε από το ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ. Είναι κάτοχος Master in Health and Exercise Science, University of Bristol. Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Παρουσίασε συστηματικά την επιστήμη Dance Medicine and Science στην Ελλάδα και το σύστημα αξιολόγησης Functional Movement Screen. Πρόσφατα εκπαιδεύτηκε από τον κορυφαίο επιστήμονα της εμβιομηχανικής της Σπονδυλικής Στήλης, Stuart MacGill. Eίναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και μέλος του International Association of Dance Medicine and Science. Έχει συνεργαστεί με το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ και διατηρεί σταθερή συνεργασία με σχολές και ομάδες χορού. Εστιάζει στην εφαρμογή προγραμμάτων διορθωτικής-νευρομυϊκής γυμναστικής μυοσκελετικών κακώσεων και στην αξιολόγηση-βελτίωση χορευτών, αθλητών και ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Διδάσκει αναπτυξιακή γυμναστική σε παιδιά. Εισηγείται το σεμινάριο “Beyond Stretching” και διευθύνει τη Synaskisi.
 


info: Βασιλικό Θέατρο (Αίθουσα δοκιμών Χοροθεάτρου), Λ. Μεγ. Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη | Κόστος σεμιναρίου 80€ (60€ για τα μέλη του Σωματείου Καθηγητών Χορού). Απαραίτητη η προκαταβολή 40€. Πληροφορίες - εγγραφές: 2313002517 και 6985 076 246. | ώρες σεμιναρίου: 10.00 - 16.00