Σεμινάριο Χορογραφικής Σύνθεσης με τον Σπύρο Κουβαρά

spyros-kouvaras---dancepressgr

23 - 25 Νοεμβρίου 2016

«Choreographic Installations»


Ο χορογράφος και περφόρμερ Σπύρος Κουβαράς, ιδρυτής της γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού Synthesis 748, με αφορμή την παρουσία του στην Αθήνα για τις παραστάσεις του νέου του έργου με τίτλο 3 mountains not to climb, μια χορογραφημένη εγκατάσταση για τρία σώματα, μουσική σύνθεση και δεκατέσσερα αντικείμενα, που θα πραγματοποιηθούν 4 έως 6 Νοεμβρίου (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), θα παραδώσει τριήμερο master class σεμινάριο χορογραφικής σύνθεσης, συνολικής διάρκειας 12 ωρών,

Το σεμινάριο με τον υπότιτλο «Choreographic Ιnstallations», θα εξετάσει τη σχέση του σώματος και της κίνησης με το χώρο, τα εικαστικά υλικά και τα αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου η θεατρική σκηνή προσεγγίζεται σαν καμβάς, σαν αφηρημένη επιφάνεια, σαν εκθεσιακός χώρος στον οποίο ο κάθε συμμετέχων καλείται αρχικά να δημιουργήσει τη δική του μικροεγκατάσταση και μέσω της κίνησης και της χορογραφικής του σύνθεσης να δημιουργήσει μια εν κινήσει εικόνα, μια εικαστική μικροχορογραφία.

Οι μικρής διάρκειας σόλο περφόρμανς που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες, θα προτάσσουν τη δύναμη των συνειρμών και του κολάζ, την εικαστική ερμηνεία των συναισθημάτων και του ασυνειδήτου, καθώς και την ελεύθερη υποκειμενική ροή της δράσης, την οποία ο θεατής καλείται να βιώσει ως άμεση εμπειρία, ως διαδικασία που συντελείται σε χρόνο ενεστώτα, ως χορευτική  πράξη σε εξέλιξη.

  • Α μέρος / Κίνηση-Σώμα-Εικόνα

Στο πρώτο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε κάποιες θεμελιώδεις αρχές του ανθρώπινου σώματος, που διέπουν την ανθρώπινη κίνηση συνολικά. Αυτές οι αρχές θα αποτελέσουν και τα βασικά εργαλεία για τον χορογράφο-περφόρμερ στη σκηνή.

- κλειδώσεις και αρχιτεκτονική του ανθρώπινου σώματος
- σωματική στάση: το σώμα σαν «εν κινήσει εικόνα»
- τονικότητα και δυναμικές: ένταση και χαλάρωση, μυϊκή αντίσταση, ποιότητες κίνησης

Αυτές οι θεμελιώδεις αρχές τεχνικής, θα διευκολύνουν την τοποθέτηση του κινούμενου σώματος στη σκηνή και θα διαμορφώσουν τη σχέση του με το χώρο (χώρος του σώματος και σώμα μέσα στο χώρο), το χρόνο (ταχύτητες και ρυθμοί) και τις δυναμικές (διαμορφώσεις των εντάσεων).
 

  • Β μέρος / Choreographic Installations: Εικαστική Σύνθεση και Χορογραφική Γραφή

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνθέσουν στο χώρο με τα υλικά και τα αντικείμενα που θα τους έχουν δοθεί και μέσω αυτοσχεδιασμών θα διερευνηθεί η οργανική σχέση του σώματος με τα υλικά, η οποία και θα οδηγήσει στη δημιουργία κινητικών μικροεγκαταστάσεων και μικρής διάρκειας χορογραφικών σόλο περφόρμανς. Θα δωθούν στους συμμετέχοντες υλικά (φυσικά και τεχνητά) από το ρεπερτόριο και τις παραστάσεις της ομάδας Synthesis 748, παρόλα αυτά είναι ελεύθεροι όσοι το επιθυμούν, να φέρουν και να συνθέσουν με υλικά ή αντικείμενα της αρεσκείας τους.
 

Ο Σπύρος Κουβαράς ίδρυσε την ομάδα Synthesis 748 το Μάιο του 2008 στο Παρίσι, έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού και του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα αναπτύσει διεθνή πορεία όλα αυτά τα χρόνια και έργα της έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Αργεντινή και Κολομβία. Απο το 2015, βάση της ομάδας αποτελεί και η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα.

Ο Σπύρος Κουβαράς στη δουλειά του εξετάζει εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, μέσω της εξερεύνησης του τραγικού και πολιτικού σώματος στη σκηνή. Στη χορογραφική του έρευνα εστιάζει αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της κίνησης και αφετέρου στην καθαρή φυσικότητά της, αναζητώντας παράλληλα τη σχέση-προσέγγιση του σύγχρονου χορού με τα εικαστικά και τη φιλοσοφία. Χρησιμοποιεί το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, η κίνηση βρίσκεται μέσα στην εικόνα και είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα.

 


info: CUMANA dance, Κωνσταντινουπόλεως 38 & Αχνιάδων, Γκάζι (μετρό Κεραμεικός) | ώρες σεμιναρίου: 14.00-18.00 | Κόστος συμμετοχής: 60 €. Δήλωση συμμετοχής απαραίτητη στο: info@cumana.gr (παραθέτοντας 1. Ονοματεπώνυμο, βιογραφικό σημείωμα και αριθμό κινητού τηλεφώνου και 2. ως θέμα του mail “ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5”), ή στο τηλ 6977 805517. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 12 άτομα (θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας). Προφίλ συμμετεχόντων: χορευτές, χορογράφοι, τελειόφοιτοι επαγγελματικών σχολών χορού και εικαστικοί με εμπειρία στην performance art. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά βεβαίωσης παρακολούθησης (Certificat d’Aptitude) από την Compagnie Synthesis 748. Πληροφορίες για το περιεχόμενο του σεμιναρίου: 6939 769 081