Εισαγωγικό σεμινάριο Μπάρατα Νάτυαμ με τη Λήδα Σάνταλα

lhda-santala---dancepressgr

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017


Ο Μπάρατα Νάτυαμ είναι ένας αρχαίος ιερός χορός που άνθισε στη Νότια Ινδία, εμπεριέχοντας μέσα στην τεχνική του, θεατρική ουσία. Χορός, μουσική και θέατρο αποτελούσαν στην αρχαία Ινδία τις τρεις πτυχές μιας και μοναδικής ολιστικής τέχνης, που αφομοίωνε το ρυθμό και τη χορευτική δυναμική με τη μελωδία και την ποιητική έκφραση των “χειρονομιών”, τα “μούντρας”, σε συνδυασμό με την έκφραση του προσώπου. Πρόκειται για χορό υψηλής αισθητικής που υμνεί τη ζωή και τη φύση, δίνοντας πίσω στο χορευτή τα μέσα για να ανακαλύψει τη χαμένη του ταυτότητα σαν πλάσμα της φύσεως, τη βαθιά επαφή με την ανθρωπιά του, τις συγκινήσεις του, την κινούσα εσωτερική του ενέργεια, τη μυστηριακή σύνδεσή του με το σύμπαν και τις δυνάμεις του.

Το εντατικό δίωρο εισαγωγικό σεμινάριο ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ με τη Λήδα Shantala απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν μαθήματα από 1η Φεβρουαρίου 2017. Τα εβδομαδιαία μαθήματα Μπάρατα Νάτυαμ του Shantom (πρώτο τμήμα, αρχαρίων) γίνονται κάθε Τετάρτη 20.00-21.00.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ: μετά το σεμινάριο, όσοι επιθυμούν να γραφτούν στα μαθήματα Μπάρατα Νάτυαμ, θα έχουν απαλλαγή από την ετήσια εγγραφή, καθώς και έκπτωση 45% στα δίδακτρα του πρώτου μήνα. Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι απαραίτητη προκειμένου να ενταχθεί κανείς στο τμήμα.


Η Λήδα Shantala είναι χορογράφος και χορεύτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, χοροθεραπεύτρια, καθηγήτρια γιόγκα, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης (Paris III Sorbonne). Είναι διπλωματούχος στον ινδικό κλασικό χορό Bharata Natyam, της Ακαδημίας χορού «Bharata Kalanjali» και της σχολής έκφρασης «Abhinayia Sudha» στο Τσεννάϊ της Ινδίας, καθώς και του κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας «Kaivalya Dhama».

Σπούδασε χοροθεραπεία μέ τη δόκτορα Μαrcia B. Leventhal (Υφηγήτρια τού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης). Είναι η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή από τους Πυγμαίους, για να φοιτήσει κοντά τους την αρχέγονη χοροθεραπευτική τέχνη ίασης «Μombwiri». Μετά από την επιστροφή της από την Ινδία και την Αφρική, το 1985 εισήγαγε το Μπάρατα Νάτυαμ στην Ελλάδα και ίδρυσε το «Κέντρο Μάντιραμ», κέντρο σπουδής γιόγκα και ινδικού κλασικού χορού, για τη χορογραφική και την ανθρωπολογική έρευνα αρχαίων πολιτισμών. Το 1987 ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με πλούσιο έργο στην εναλλακτική δημιουργική έκφραση, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές για το σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό του χαρακτήρα.

Το 2003 δημιούργησε και διευθύνει τον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών «Shantom, ο οποίος διακρίνεται από μία πληθώρα δραστηριοτήτων: μαθήματα (γιόγκα, Pilates, χορού, πολεμικών τεχνών, εναλλακτικών θεραπειών), επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες, παραστάσεις, κλπ. Το Shantom είναι η μόνη επαγγελματική σχολή Μπάρατα Νάτυαμ, καταξιωμένη στην Ελλάδα, αλλά και από τους Ινδούς, που προσφέρει ολοκληρωμένες σπουδές από τα πρώτα βήματα, έως το ντεμπούτο στη σκηνή (arangetram) και την απόκτηση του διπλώματος. Διδάσκεται το διεθνές syllabus και το ρεπερτόριο, ενώ στόχος είναι η δημιουργία χορευτών σωστά καταρτισμένων τεχνικά, ηθικά και πολιτισμικά. Δείτε εδώ ένα μικρό δείγμα από την παράσταση «Στη στέγη του κόσμου 2», με τη Λήδα Shantala.https://youtu.be/JhPrmoVEsi8

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210-6717529, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30 και Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-22.00 | Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 | Ώρες σεμιναρίου: 18.00 - 20.00