Butoh & Feldenkrais με την Μοένο Γουακαμάτσου

feelallwaterplantweb

11-15 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Feldenkrais με την Moeno Wakamatsu

Μαθήματα Επίγνωσης
 

Η επίγνωση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Μας δίνει τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε και να ορίσουμε ξεκάθαρα τις ζωές μας: όταν η ζωή μας κυλά χωρίς δυσκολίες θα ξέρουμε πως να την απολαμβάνουμε πλήρως και στις δυσκολίες θα έχουμε περισσότερους τρόπους, αλλά και δύναμη να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.

Στη Μέθοδο Feldenkrais αναπτύσσουμε τη συνειδητότητα και την αυτογνωσία μέσα απο τη κίνηση. Οι κινήσεις που προτείνονται στα μαθήματα, είναι ποικίλες και συχνά ασυνήθιστες. Από οικείες και εύκολες μέχρι ανοίκιες και περίπλοκες ή από μικρές και αργές μέχρι μεγάλες και παιχνιδιάρικες- αλλά πάντα χωρίς πίεση ή κόπο. Δημιουργείται έτσι ένα περιβάλλον μάθησης ασφαλές, χωρίς ανταγωνισμό και κριτική διάθεση.

“Μέσα απο την συνειδητότητα μπορούμε να μάθουμε να κινούμαστε με εκπληκτική ελαφρότητα και ελευθερία- σχεδόν σε όλες τις ηλικίες- και συνεπώς να βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής μας, όχι μόνο σωματικά αλλά συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά.” Moshe Feldenkrais


info: Feldenkrais Center, Κειριαδών 11 & Σφηττιών, Πετράλωνα, 2ος όροφος, Αθήνα, (μετρό: Κεραμεικός  | Κόστος σεμιναρίου: 180€. Μόνο το Σαββατοκύριακο: 100€. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη απογεύματα: 27€ / ημέρα. Ατομικά Μαθήματα Functional Integration κατόπιν ραντεβού 50€ και 40€ για συμμετέχοντες του σεμιναρίου. | Πληροφορίες / Κρατήσεις: mariela.nestora@gmail.com - τηλ.6944182731 |  11, 12 Φεβρουαρίου: Σάββατο & Κυριακή: 4.5 ώρες / ημέρα και 13, 14, 15 Φεβρουαρίου: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη απογεύμα 2.5 ώρες / ημέρα


16 - 19 Φεβρουαρίου 2017

Εργαστήριο Χορού Butoh με την Moeno Wakamatsu

Κάνοντας το αόρατο ορατό

Ο χορός είναι σαν ένα στοιχειό. Φανερώνεται από τον κενό χώρο, δεν εξηγεί, δεν νοημοδοτεί, αλλά ούτε λυτρώνει. Αντιθέτως, αποκαλύπτει έναν κόσμο ο οποίος είναι συνήθως αόρατος. Ένα μεγάλο μέρος της πραγματικότητάς μας είναι αόρατο σε εμάς, λόγω του ότι κείτεται εκτός της αντίληψης μας. Δεν είμαστε ικανοί να διακρίνουμε ό,τι δεν γνωρίζουμε, αλλά το αδιόρατο μπορεί να εκδηλωθεί από μόνο του ως φαινόμενο. Όπως ο κυματισμός στο νερό από ένα μη ορατό αεράκι, το αθέατο έχει το τρόπο του να φανερώνεται. Aυτό το φαινόμενο, όταν προκύπτει μέσω του σώματος μας, είναι χορός. Αυτός ο χορός έχει τη δύναμη να αλλάξει την αντίληψη των θεατών- μεταμορφώνει τη σωματική τους κατάσταση και μεταβάλλει την αίσθηση του χρόνου. Μεταμορφώνοντας την αντίληψη του θεατή, μεταμορφώνουμε τον κόσμο του. Δεν δημιουργούμε χορό, αλλά έναν κόσμο. Αυτός ο χορός δεν πραγματεύεται ιδέες και έννοιες. Αντιθέτως είναι η αληθινή παρατήρηση του εαυτού μας (που είμαστε, ποιοι είμαστε). Το εργαστήρι εισάγει μια ξεκάθαρη και απτή σωματική προσέγγιση του συγκεκριμένου χορού, με ποικίλες ασκήσεις μέσα από το σώμα, τις αισθήσεις, τη φαντασία και την καθοδήγηση.

Μερικά από τα βασικά θέματα στα οποία θα εργαστούμε:

1. Μετατόπιση του χρόνου.
2. Το σκεπτόμενο σώμα - εκπαίδευση του σώματος ως ολότητα, ο ακέραιος εαυτός.
3. Ανάδυση της πρόθεσης - οξυμένη προσοχή και αντίληψη (αφουγκράζομαι)
4. Η σημασία της εξωτερίκευσης ενός χορού και ο ρόλος της επίγνωσης και της πρόθεσης. Η πρόθεση του Κόσμου (σε αντίθεση με την πρόθεση του ατόμου), η αόρατη πρόθεση, η Πρωταρχική πρόθεση.


info: Aikido Dojo, Λένορμαν 114 - Αθήνα | Κόστος: 150€ | Πληροφορίες - Κρατήσεις: mariela.nestora@gmail.com - τηλ.6944182731 | 16, 17 Φεβρουαρίου: ώρα 19:00 - 22:00 και 18, 19 Φεβρουαρίου: ώρα 13:00-19:00.


 

Η Μοένο Γουακαμάτσου (Moeno Wakamatsu) γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1975. Σπούδασε κλασσικό πιάνο και ξεκίνησε το χορό σε ηλικία 19 ετών. Φοίτησε στην Μerce Cunningham School και συνέχισε τις σπουδές της στο Butoh απο τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Παράλληλα σπούδασε Αρχιτεκτονική την οποία εξάσκησε παράλληλα με το χορό. Στα 27 της αποφάσισε να εγκαταλείψει την αρχιτεκτονική για να αφοσιωθεί πλήρως στο επάγγελμα του χορού και της διδασκαλίας. Ως σολίστ χορού μετοίκησε στην Ευρώπη. Είναι πιστοποιημένη Feldenkrais practitioner και διδάσκει τη μέθοδο περισσότερο απο 15 χρόνια. Ζεί στη Νορμαδία (Γαλλία).