Εισαγωγή στην εμπειρία της Χοροθεραπείας

nea-eikona--32

Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 

Το σώμα ως μέσον για την κατανόηση

και θεραπεία της ψυχής
 

Σε αυτό το σεμινάριο θα εξερευνήσουμε την σύνδεση με τον Εαυτό, αλλά και την επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τους άλλους, με βάση τις σωματικές αισθήσεις και την εκδήλωση του ψυχικού υλικού μέσα από το σώμα και την κίνηση.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες, όλων των ηλικιών, που αναζητούν να βιώσουν τη σύνδεση σώματος, νου και ψυχής μέσα από τη σωματική έκφραση. Στόχος του εργαστηρίου είναι το βίωμα των συμμετεχόντων σε μια εσωτερική διαδικασία, που περιλαμβάνει αυτο-παρατήρηση, αυτο-έκφραση, κατανόηση του υλικού που εκδηλώνεται και σύνδεσή του με τη ζωή του και την καθημερινότητά του, αλλά και τη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους σχετιζόμαστε με τους άλλους σε μη λεκτικό επίπεδο.

Οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν, είναι: Laban Movement Analysis, Bartennieff’s Fundamentals, Authentic Movement, ελεύθερος και καθοδηγούμενος αυτοσχεδιασμός. Δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία σε κανένα είδος χορού για τη συμμετοχή σε αυτό το σεμινάριο.

Εισηγήτριες

Αναστασία Νικολίτσα – Υπεύθυνη του Προγράμματος, Χοροθεραπεύτρια, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre / City University του Λονδίνου και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Εφαρμοσμένη Κινησιολογία (Applied Kinesiology). Το διάστημα 1998 - 2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4 ως 100 ετών και τα τελευταία 12 χρόνια, ιδιωτικά στην Αθήνα, με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις.

Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Laban Centre και στο Metropolitan University του Λονδίνου. Το 2010 εκπαιδεύτηκε στη Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο  Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington. Από το 2004 διεξάγει βιωματικά σεμινάρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το 2008 παρουσίασε τη δουλειά της στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης στην Αθήνα.

Πορίσματα από τη διπλωματική της εργασία έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro (2007), "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved".  Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια και πρόσφατα ξεκίνησε ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από τη Συρία και το Αφγανιστάν.
 

Μαρία Καρκανιά - Διευθύντρια Τομέα Ψυχολογίας

Είναι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Ψυχολογίας του University of Wales. Συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα MBA με κατεύθυνση στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, του University of Wales. Έχει σπουδάσει μοντέρνο χορό (ISTD), φλαμένκο (Spanish Dance Society), αφρικάνικο (afro-modern). Έχει σπουδάσει πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο (Παράρτημα Ψυχικού). Είναι Ψυχολόγος με Ψυχοδυναμική κατεύθυνση και χρησιμοποιεί θεραπείες μέσω Τεχνών στη θεραπευτική δουλειά της με παιδιά, εφήβους και νέους. Εξειδικεύεται στη χορήγηση των ιχνογραφικών προβολικών τεστ διάγνωσης, Η.T.P (House –Tree- Person). Είναι πιστοποιημένη από την Άριστον Ακαδημία Υπολογιστών για τη χορήγηση των τεστ Career Guidance και Ariston Learning Styles (τεστ προσωπικότητας, κλίσεων και δεξιοτήτων). Είναι συγγραφέας της παιδικής σειράς βιβλίων «Ανακαλύπτω τα Επαγγέλματα». Είναι μέλος της  Βρετανικής Εταιρείας Ψυχολόγων (B.P.S).

 


info: Ελληνοβρετανικό, Ρεθύμνου 2, Αθήνα (Μουσείο) | Για συμμετοχές: 210 821 77 10 | Κόστος: 40€, φοιτητικό 30€, μέγιστος αριθμός: 20 άτομα | ώρα: 12:00 - 17:00