"Σύνδεση με την Εσωτερική Αρμονία"

choro_9_04_2017_syndesh-me-thn-eswterikh-armonia

9 Απριλίου 2017

Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η εσωτερική μας φύση είναι Αρμονία. Αφορά την «υπόσταση» που βρίσκεται πέρα από τις εναλλαγές του ασυνείδητου, των προσωπικών γεγονότων της ζωής μας και της καθημερινότητας .

Μέσα της δημιουργούνται και αναπτύσσονται οι διαστάσεις που εμφανίζονται ως «πραγματικότητα». Αποτελούν εξωτερικευμένες μορφοποιημένες διαστάσεις του άυλου πυρήνα μας. Αυτές διαμορφώνονται ως προσωπικότητα, η οποία σιγά-σιγά εξελίσσεται πάνω στα καλούπια των πρώτων χρόνων ύπαρξής μας, από τη σύλληψή μας έως και την παιδική μας ηλικία. 

Αυτό το εσώτερο πεδίο, αποτελεί το έδαφος μέσα από το οποίο αναπτύσσεται η υλική μας διάσταση. Είναι ο πυρήνας της ύπαρξης μας, η εσωτερική μας φύση, η υπόσταση, όμως δεν αποκαλύπτεται στον άνθρωπο, ούτε γνωστικά ούτε βιωματικά. Για να γίνει αισθητό, χρειάζονται ειδικές συνθήκες άσκησης και εμβάθυνσης.

Μέσω της χοροκινητικής έκφρασης, η συνειδητοποίηση των δυναμικών και των ποιοτήτων της κίνησής μας καλλιεργεί ψυχοσωματική αποστασιοποίηση από το γνωστό τρόπο κίνησης και αντίληψης. Αυτή η μετατόπιση επιτρέπει το βίωμα μιας βαθύτερης πραγματικότητας που φέρει μέσα της αρμονία, γαλήνη και ολοκλήρωση.

Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από τη χοροθεραπεία ;

• Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
• Μείωση του άγχους
• Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
• Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
• Ευκαμψία
• Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
• Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα, κατανόησης του τί θέλω, ποιές είναι οι προκλήσεις και  ποιά τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
• Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
• Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
• Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
• Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται Κυριακή, μία φορά το μήνα, στον Πολυχώρο Shantom. Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα. Συστήνεται, αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η ενότητα των 9 συναντήσεων όπως προτείνεται, εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχει θέσει ο συμμετέχων, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Η Λήδα Shantala είναι χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, καθώς και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala». Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας. Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga / διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210 671 75 29, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30 - 13.30 και Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00 - 22.00 | Δηλώσεις συμμετοχής και εξόφληση μέχρι την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 | Ώρες σεμιναρίου: 16.00 - 20.00