«Τα μάτια του χορού»

choro_1452017_760x428_web

14 Μαίου 2017

Χοροθεραπεία με τη Λήδα Shantala

Η φύση της ζωής είναι ρευστή. Ο χρόνος είναι εν κινήσει ακίνητος. Είμαστε μέσα στη ροή, μέρος της ροής. Όμως η αίσθηση που εμείς οι άνθρωποι αποκομίζουμε, είναι μια ακίνητη επανάληψη. Όλα μοιάζουν σα σε όνειρο. Υπάρχει κάτι που μας ξεφεύγει και περνά στην ιστορία, σα να ήταν σκηνή αποτυπωμένη σε φιλμ. Στις αναμνήσεις μας, ο χρόνος συμπυκνώνεται σε μια σκηνή, ή σε ένα συναίσθημα. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνουμε την καθημερινότητα επαναλαμβάνεται, σα να μην έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας το πρωταρχικό αποτύπωμα της γέννησης και της παιδικής ηλικίας. Έχουμε μάθει να αντιστεκόμαστε στη ρευστότητα της φύση μας, να αναζητούμε την ουτοπία της σταθερότητας μέσω μιας ψυχονοητικής «ύπνωσης».

Η χοροθεραπεία προάγει εγρήγορση, αποστασιοποίηση, αυτοπαρατήρηση, συνειδητοποίηση, αφύπνιση στο παρόν. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες ξεδιπλώνεται το ψυχικό βάθος. Αποκαλύπτονται μυστήρια που αφορούν την υποκειμενικότητα, την προσωπικότητα του καθενός όπως διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται μέσα από τη ροή της ζωής. Από την άλλη, αποκαλύπτονται φιλοσοφικές αρχές σε σχέση με τη φύση της ίδιας της ζωής και τη φύση της εξωτερικής πραγματικότητας. Και οι δύο συνειδητοποιήσεις, τόσο στο προσωπικό όσο και στο συλλογικό-συμπαντικό επίπεδο, προσφέρουν στοιχεία και οδηγίες για τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να υιοθετούμε στη συνομιλία με τον εαυτό, με την καθημερινότητα και με τους άλλους, προσφέροντας έμπνευση, ζωντάνια και σιγουριά μέσα στην αβεβαιότητα της ζωής.

Τι μπορεί κάποιος να περιμένει από τη χοροθεραπεία:

• Αποδέσμευση ψυχοσωματικών εντάσεων
• Μείωση του άγχους
• Πρόληψη και αυτο-θεραπεία ψυχοσωματικών ασθενειών
• Απελευθέρωση της κίνησης και ανάπτυξη του προσωπικού τρόπου έκφρασης
• Ευκαμψία
• Βελτίωση του τρόπου επικοινωνίας με τους γύρω
• Καλλιέργεια καλής επαφής με το σώμα, κατανόησης του τί θέλω, ποιές είναι οι προκλήσεις και  ποιά τα εμπόδια στην επίτευξη στόχων
• Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αποφασιστικότητας
• Ανάπτυξη της ζωτικότητας, της διάθεσης για ζωή και δημιουργικότητα
• Καταπολέμηση της αρνητικής εικόνας σώματος
• Καταπολέμηση της κατάθλιψης, της μελαγχολίας, της έλλειψης διάθεσης.

Οι τετράωρες ομαδικές συνεδρίες χοροθεραπείας με τη Λήδα Shantala γίνονται Κυριακή, μία φορά το μήνα, στον Πολυχώρο Shantom. Οι συνεδρίες αυτές έχουν ένα συνδετικό νήμα και αποτελούν θεματικούς κύκλους, ωστόσο είναι και εντελώς αυτοτελείς, μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθήσει μόνο μία, δύο, ή τρείς κλπ, μεμονωμένα. Συστήνεται, αφού κανείς δοκιμάσει μία τετράωρη συνεδρία, να συγκεντρωθεί θεραπευτικά, να δεσμευτεί και να ακολουθήσει ανελλιπώς τις μηνιαίες συνεδρίες για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η ενότητα των 9 συναντήσεων όπως προτείνεται, εγγυάται μια πρώτη ικανοποίηση των θεμάτων και των στόχων που έχει θέσει ο συμμετέχων, με κανέναν όμως τρόπο δεν είναι επαρκής για μια εις βάθος κατανόηση της ψυχικής δομής. Συστήνονται δυο τουλάχιστον χειμερινές περίοδοι.

Η Λήδα Shantala είναι χοροθεραπεύτρια G.D.T.R. Sr, απόφοιτος Γαλλικής Φιλολογίας της Σορβόννης, χορογράφος, χορεύτρια, καθηγήτρια ινδικού κλασικού χορού Μπάρατα Νάτυαμ, καθώς και Raja Yoga, ιδρύτρια του Πολυχώρου Πολιτισμού και Τεχνών Shantom «Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala». Είναι διπλωματούχος τού κρατικού Ιδρύματος Γιόγκα και Ιατρικής Έρευνας της Ινδίας «Kaivalya Dhama», της ακαδημίας χορού της Ινδίας «Bharata Kalanjali», και της σχολής έκφρασης «Abhinaya Sudha»

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Παρίσι απέκτησε πλούσια εμπειρία σε ομάδες θεραπείας. Αργότερα ταξίδεψε για 2 χρόνια στo Γκαμπόν της Αφρικής, στη σαμανιστική κοινότητα «Μοmbwiri» της φυλής Mitsogo, με στόχο την έρευνα των «θεραπειών ομάδας» - η μοναδική δυτική ερευνήτρια διεθνώς που έγινε δεκτή για να διδαχτεί κοντά τους την αρχέγονη αυτή μορφή ίασης. Στη συνέχεια συμπλήρωσε τη σπουδή της χοροθεραπείας με τη δρ. Μάρσια Λέβενταλ, υφηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης. Το 2010 επέστρεψε στην Αφρική για να εμβαθύνει περαιτέρω την εκπαίδευσή της, αποκτώντας τον τοπικό τιμητικό τίτλο “Ntzogo Polo” = εκείνη που γνωρίζει τα μυστικά και βοηθά τους άλλους.

Στην Ελλάδα, ίδρυσε το Χοροθέατρο «Λήδα Shantala», μια πρωτοποριακή ομάδα χορού με σύγχρονο διαπολιτισμικό και πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1987 διδάσκει (πρώτα στο Κέντρο Μάντιραμ και έπειτα στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Shantom) Raja Yoga / διαλογισμό, Μπάρατα Νάτυαμ και συντονίζει μηνιαίες ομάδες Χοροθεραπείας.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων και της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος.

 


info: Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών Shantom, Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας (στάση μετρό Χολαργός), Κάτω Χαλάνδρι, τηλ. 210 671 75 29, email: info@shantala.gr. Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30 - 13.30 και Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00 - 22.00 | Δηλώσεις συμμετοχής και εξόφληση μέχρι την Παρασκευή 12 Μαίου 2017 | Ώρες σεμιναρίου: 11.00 - 15.00