Regulatory Bodies, ερευνητικό εργαστήριο με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη

nea-eikona--39

24 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2018

Tο Regulatory Bodies, δεύτερο έργο που προέκυψε μέσα από χορογραφική έρευνα πάνω στην έννοια του επαναπροσδιορισμού του κάδρου, εξερευνά χορογραφικές δομές μιας εφήμερης συλλογικότητας, καταπιάνεται με τις έννοιες ορατού και αοράτου, δισδιάστατου και τρισδιάστατου, αναπτύσσει κιναισθητικές πρακτικές και μεθόδους.

Ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης θέλοντας να παραμείνει σε ένα ερευνητικό κλίμα, αλλά παράλληλα να μοιραστεί εργαλεία που έχει συλλέξει-κατασκευάσει, θα οδηγήσει μια σειρά εργαστηρίων κάθε ένα από τα οποία θα εφαρμόζεται και σε ένα νέο τόπο. Η ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα έρθει με τη δημιουργία και παρουσίαση μιας δράσης για τον δημόσιο χώρο.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όποιον θέλει να εμπλακεί ενεργά στην έως τώρα διαδρομή του έργου, ανεξαρτήτως εκπαίδευσης ή φυσικής κατάστασης.

Ερευνητικό εργαστήριο

Ο πυρήνας πίσω από το σκεπτικό του Regulatory bodies έγκειται σε δυο βασικούς άξονες: την δημιουργία ενός πεδίου συντονισμού και τους πιθανούς τρόπους έκθεσης και επαναπροσδιορισμού κάδρων. Για την επίτευξη των παραπάνω ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης χρησιμοποιεί ως βασικά εργαλεία, το σώμα, το περπάτημα και τη διαμεσολαβημένη από την κάμερα εικόνα.

Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω στο περπάτημα, με απώτερο στόχο την επίτευξη μη λεκτικής επικοινωνίας της ομάδας, δίχως τον ορισμό αρχηγού ή χορογραφημένου μοτίβου και μέσω μιας συγκεκριμένης κιναισθητικής μεθοδολογίας, μέσα από την οποία οι χορευτές προτείνουν, παρατηρούν και επαναπροσδιορίζουν τις δράσεις τους τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Μόλις η ομάδα συντονιστεί και είναι σε θέση να παράγει υλικό, η διαδικασία και η συνθήκη θα μεταφερθούν στον δημόσιο χώρο. Μέσα από πυκνώσεις, αραιώσεις, συντονισμούς και αποσυντονισμούς θα επηρεάσουμε και θα επηρεαστούμε από τον δημόσιο χώρο.

Σε επόμενο σκέλος οι συμμετέχοντες καλούνται σε μια διαδικασία στοχασμού σε σχέση με την ανάγνωση και λειτουργία του δημόσου χώρου, αναζητώντας την φανέρωση του αόρατου μέσα από το πρίσμα του επαναπροσδιορισμού. Θα δημιουργήσουν ψηφιακά κάδρα που φανερώνουν μια δεύτερη ανάγνωση πέραν αυτού που παρουσιάζεται αρχικά. Το κάδρο της κάμερας λειτουργεί ως υποπραγματικότητα, άλλοτε συμπιέζοντας την προοπτική και άλλοτε παραμορφώνοντας το κάδρο, απομονώνοντας και υποδεικνύοντας επιλεγμένες δράσεις και χώρους. Ένα συνεχές παιχνίδι μεταξύ αυτού που παρουσιάζεται και αυτού που μεταφέρει ο φακός της κάμερας.

Πρόγραμμα εργαστηρίου

Ημέρα 1
24/11/2018, 12.30-18.30
το περπάτημα ως κοινή γλώσσα (γνωριμία και εισαγωγή στην μεθοδολογία)

Ημέρα 2
25/11/2018,12.30-16.30
από το ορατό στο αόρατο (πειραματισμός με το κάδρο και εισαγωγή στο ‘Gaze’)

Ημέρα 3
01/12/2018, 14.00-17.00
Πρακτική και έρευνα στον δημόσιο χώρο

Ημέρα 4
02/12/2018 ,14.00-17.30 
Πρακτική και ανάπτυξη υλικών

Ημέρα 5
08/12/2018, 14.30-17.30
Πρακτική και έρευνα στο σημείο της τελικής παρουσίασης

Ημέρα 6
09/12/2018 14.30-17.30

Πρακτική και παρουσίαση του εργαστηρίου στον δημόσιο χώρο λίγο πριν την δύση
 

  • Η παρακολούθηση όλων των αναφερόμενων ωρών είναι σημαντική για την ορθή λειτουργία του εργαστηρίου (η συμμετοχή στη παρουσίαση του έργου στον δημόσιο χώρο είναι προαιρετική)
  • Σε περίπτωση βροχής η παρουσίαση θα γίνει την επόμενη Κυριακή 09 Δεκεμβρίου την ίδια ώρα.

Κόστος σεμιναρίου 80€. Για δήλωση συμμετοχής και περαιτέρω πληροφορίες, ηλεκτρονικά στο siorasdg@gmail.com (περιορισμένος αριθμός θέσεων)

Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης

Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2014. Πριν καν ολοκληρώσει τις σπουδές του, τον τράβηξε η σχέση της κινούμενης εικόνας με την γλώσσα και εμπειρία του χορού. Το 2015 ξεκίνησε την προσωπική του έρευνα πάνω στον επαναπροσδιορισμό του κάδρου (reframe) την οποία και συνεχίζει μέχρι σήμερα, εξετάζοντας ερωτήματα κιναισθησίας και ταυτότητας. Το 2018η έρευνα αυτή τον οδήγησε στην δημιουργία τριών έργων υπό την κοινή θεματική ‘SelfySeries’ τα οποία δημιουργούν προσωρινά έργα χορού για την κάμερα Selfie του κινητού. Στην σύντομή του διαδρομή ως χορευτής χόρεψε με την Hellenic Dance Company και ταξίδεψε σε διαφορετικές σκηνές της Ευρώπης την περίοδο 2015-2017. Είναι ιδρυτικό μέλος της ‘Tripodium Collective’, curator της πλατφόρμας MĒTA και δάσκαλος γιόγκα από το 2009.