Σεμινάρια από την ομάδα HIPPO και τον Tony Yap

52368394_374972886673893_6936324388643930112_n

Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΟΝ TRANCE, με τον Tony Yap

Ώρα 11.00 - 14.00

 

Ποιες είναι οι θεμελιώδεις παρορμήσεις απ' τις οποίες γεννιέται η κίνηση;

Σε έναν κενό σκηνικό χώρο ο χορευτής αποκαλύπτεται μέσα από την βαρύτητα, την κομψότητα, και την αυτοκυριαρχία του. Το κάθε σώμα εμπεριέχει αυτόματες ψυχοσωματικές παρορμήσεις, που γεννιούνται από ανεξερεύνητες περιοχές του εαυτού και σε αυτές τις παρορμήσεις αντιστεκόμαστε. Η αντιστάση οδηγεί σε νέες κατευθύνσεις που μας ενδιαφέρουν, γιατί είναι άγνωστες, άρρυθμες, εσωτερικές, βυθισμένες στο ασυνείδητο κι αποκαλύπτουν μπλοκαρίσματα, φόβους και αδυναμίες. Προορισμένη για μια κατάσταση που τίποτα δεν κρύβεται, η κίνηση, με ένα άγγιγμα ευσπλαχνίας, μπορεί να γίνει ποίηση στη σκηνή. Μια κίνηση που ξεκινάει από το πουθενά και δεν απευθύνεται σε κανέναν.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει:

- Η έννοια του trance – εισαγωγή.
- Κίνηση – ελαστικότητα, ακινησία και καλλιέργεια της ενέργειας.
- Η έννοια του “πέφτω”.
- Βαρύτητα και χάρη: η τέχνη του να πέφτεις.
- Ίλιγγος – επαναλαμβανόμενες πνευματικές και σωματικές ασκήσεις.
- Αυτοσχεδιασμός: η έννοιας της αυτοσχεδιαστικής performance.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

 


Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΚΙΝΕΜΟ, με τους Φ. Δούσο & Αλ. Ράπτη

Ώρα 14.00 - 17.00

Kinesthetic intelligence on stage

Στο σεμινάριο θα γίνει εισαγωγή στην έννοια του kinemo, που είναι μια μέθοδος προσέγγισης της θεατρικής πράξης και βασίζεται στο σώμα. Το kinemo αποτελεί ένα θεατρικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από την ομάδα Hippo Theatre Group. Πλήρης ανάλυση και περιγραφή του έχει αποτυπωθεί στο σχετικό βιβλίο που εξέδωσε η ομάδα τον περασμένο Νοέμβρη.
  
Το kinemo γεννήθηκε μετά από πολύχρονη μελέτη της ομάδας σε ένα ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που συνομιλεί με το θέατρο δρόμου, ακολουθεί τη λογική των μπουλουκιών και των παραστάσεων της βαλίτσας και έχει σαν κέντρο του το στοιχείο του ταξιδιού και της μετακίνησης. Πρακτικά η μέθοδος kinemo βασίζεται στην έξαρση της σωματικής έκφρασης και απαιτεί έκλυση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας από τον ηθοποιό. Η μέθοδος μιλάει για μια ανάγκη επικοινωνίας που υπερβαίνει τον λόγο. Αλλά δεν τον καταργεί. Ένας από τους στόχους της είναι να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες στήριξης του θεατρικού λόγου, που πολλές φορές μοιάζει ανυπόστατος πάνω στη σκηνή.

Το σεμινάριο θα αναπτύξει κάποιες από τις σημαντικότερες βασικές έννοιες της θεατρικής κοσμοθεωρίας των Hippo, όπως: η τελετουργία και η θεατρική πράξη, η ιερότητα του σώματος, η θετική ενέργεια, η υποκριτική ως αυτοθυσία και λύτρωση.

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν:

  • Τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος.
  • Ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην έννοια της ομάδας.
  • Μέθοδοι κατεύθυνσης της ενέργειας.
  • Μη λεκτικοί τρόποι θεατρικής επικοινωνίας.
  • Εναλλακτικοί τρόποι προσέγγισης ρόλων και σκηνών.
  • Ομαδικοί αυτοσχεδιασμοί με βάση την σωματική έκφραση

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για την Ομάδα Hippo και το έργο τους κλικ εδώ

 


info: ΘΕΑΤΡΟ 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι (στάση μετρό Κεραμεικός) | Κόστος συμμετοχής: 40€. Συμμετοχή και στα δύο σεμινάρια: 60 €. Πληροφορίες - κρατήσεις: 6974 040 085 & 6976 904 396 / hippotheatregroup@gmail.com. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.