Σεμινάριο Μάσκας

Μεταμορφώνοντας το σώμα :

Τεχνικές θεατρικής μάσκας και αυτοσχεδιασμός

Με τις αυθεντικές μάσκες της Trestle Theatre

 

Το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 από τις 17.00 εώς τις 20.00 στον Πολυχώρο Spring People θα διεξαχθεί το εισαγωγικό σεμινάριο θεατρικής μάσκας ‘Μεταμορφώνοντας το σώμα: Τεχνικές θεατρικής μάσκας και αυτοσχεδιασμός’ με εισηγήτρια την Κατερίνα Δρακοπούλου.

Με σημείο αναφοράς τις τεχνικές του John Wright, του αρχικού ιδρυτή της βρετανικής ομάδας Trestle Theatre, θα πειραματιστούμε δημιουργικά με τη δυναμική γλώσσα της θεατρικής μάσκας. Μέσω δομημένων κινησιολογικών ασκήσεων που βασίζονται στις υποκριτικές μεθόδους του σωματικού θεάτρου, θεατρικών παιχνιδιών και αυτοσχεδιασμών, θα προετοιμάσουμε το σώμα και θα γνωρίσουμε τις βασικές αρχές και τη λειτουργία της θεατρικής μάσκας. Ο ρυθμός, οι βαθμίδες έντασης, η δυναμική της έλξης και της ώθησης, θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ανακάλυψη των εκφραστικών ικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος. Φορώντας τη μάσκα και βιώνοντας την έμψυχη σιωπή, θα εξερευνήσουμε τις δυνατότητες του σώματος να αναπαράγει εικόνες, συναίσθημα και δράση και θα δημιουργήσουμε χαρακτήρες και ιστορίες. Στο σεμινάριο θα χρησιμοποιήσουμε αυθεντικές μάσκες της Trestle Theatre.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σπουδαστές και υποψήφιους δραματικών σχολών, σκηνοθέτες, θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς και όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του θεάτρου. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία χρήσης μάσκας.


Η Κατερίνα Δρακοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Kent στην Αγγλία (BA in Drama and Theatre Studies), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (MA in Performance). Το ενδιαφέρον της για το σωματικό θέατρο την οδήγησε το 2008 στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield όπου φοίτησε με υποτροφία στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ensemble Physical Theatre: Training and Performance. Εργάστηκε ως Λέκτορας Θεάτρου/Performance σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Αγγλία (Kent; Goldsmiths College, University of London; St Mary’s College; Leeds; Manchester Metropolitan) όπου δίδαξε Κινησιολογία (Laban for Actors, Butoh), Σωματικό Θέατρο (Lecoq), Μάσκα, Αυτοσχεδιασμό, Υποκριτική (Psychophysical Approaches to Acting), και Σύγχρονο Performance (autobiographical, site-specific, durational). Ως ηθοποιός/performer έχει παίξει σε παραστάσεις στην Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία. Μεταξύ άλλων: ‘…And After’ (2008) at the Lawrence Batley Theatre, Huddersfield; Hinomoto (2008) at Space Zero Theatre, Tokyo and at The Brindley, Cheshire; SpaceDance Butoh (2006) at the University of Leeds; The World Mysteries, The Mysteries of Eleusis (1998) at the Majestic Theatre, Brooklyn Academy of Music, New York. Τα τελευταία δέκα χρόνια ασχολείται με το butoh. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους butoh artists, Marie-Gabrielle Rotie, Tetsuro Fukuhara, Kan Katsura, Minako Seki, Atsushi Takenouchi, Masaki Iwana, Ko Murobushi, Tadashi Endo, Fran Barbe, Frank van de Ven, και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha. Έχει συνεργαστεί ως butoh dancer/performer με τον Tetsuro Fukuhara και με την ομάδα Torifune Butoh-Sha και το 2006 οργάνωσε ένα Φεστιβάλ Butoh στο Πανεπιστήμιο του Leeds με επίτημο προσκεκλημένο τον Τetsuro Fukuhara.

info : Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 |  από τις 17.00 εώς τις 20.00 |  στον Πολυχώρο Spring People  |   Κόστος: 40 € (απαραίτητη η προ-εγγραφή)  |   Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων: 210 3252034, 6989809187 |  springpeople@gmail.com