Σωματικό Θέατρο και Contact Improvisation

Σεμινάριο Πολωνικού Σωματικού Θεάτρου -  Contact Improvisation
με την Βανιώ Παπαδέλλη

 

Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Απριλίου 2011
Ώρες 10:00πμ- 15:30μμ

Το σεμινάριο προτείνει τρόπους με τους οποίους ο περφόρμερ μαθαίνει να αφουγκράζεται και να επεξεργάζεται ερεθίσματα/παρορμήσεις (impulses, είτε αυτά πηγάζουν από τον εσωτερικό του κόσμο, είτε από τον παρτενέρ ή το περιβάλλον. Σκοπός είναι η μεταμόρφωση του ερεθίσματος (impulse) σε αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη κίνηση που μπορεί να εκφράζει ένταση και λεπτές αποχρώσεις με μεγαλύτερη ευαισθησία, ακρίβεια και πρωτοτυπία. Τα μέσα για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός πηγάζουν από το Πολωνικό σωματικό θέατρο και το Contact Improvisation, όπου το μεν πρώτο καλεί τον συμμετέχοντα να υπερβεί τα συνηθισμένα όρια της έκφρασής του, ενώ το δεύτερο παρέχει τα εφόδια για σωματικά ασφαλή και μεθοδική υπέρβαση.

Μέσα από τη χρήση εικόνων από τη φύση και κυρίως το νερό, θα εξερευνήσουμε κιναισθητικά την οργανική σχέση μεταξύ των άκρων και του κέντρου του σώματος έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε την ποιότητα της απελευθερωμένης και συνδεδεμένης κίνησης, όπως αυτής του κύματος. Μέσα από το ενεργητικό περπάτημα και τρέξιμο στο χώρο θα ανακαλύψουμε πώς η ελαστικότητα και η βαθιά γείωση του πέλματος στο πάτωμα τροφοδοτεί την ενέργεια. Αφυπνίζουμε έτσι τον εσωτερικό παλμό και του επιτρέπουμε να εναρμονιστεί με την δημιουργία συλλογικού ρυθμού.
Εμπνεόμενοι από την δουλειά της Πολωνικής ομάδας Song of the Goat, θα μελετήσουμε τις εφαρμογές του πολυφωνικού τραγουδιού στην κίνηση η οποία συμπληρώνει και ενισχύει την κίνηση του παρτενέρ δημιουργώντας ένα πυκνό καμβά ανταλλαγής ερεθισμάτων σε δράση-αντίδραση. Στη συνέχεια, αναμειγνύοντας μεθόδους της παραπάνω ομάδας και του Contact Improvisation θα αυτοσχεδιάσουμε μέσω αφής και ανταλλαγής βάρους και θα πειραματιστούμε με το πώς η φυσική απόσταση μεταξύ δύο παρτενέρ επηρεάζει τη σχέση τους και τη δημιουργία νοήματος. Τέλος, θα δοκιμάσουμε άλλες δυναμικές, ρυθμούς και τεχνικές ανταλλαγής και ροής ερεθισμάτων και παρορμήσεων που μας παρασέρνουν πέρα από τα προσωπικά μας κλισέ. Εστιάζοντας έτσι στην διαρκή αλληλεπίδραση εσωτερικών διαδρομών και εξωτερικής δράσης, θα βιώσουμε την κίνηση ως αγωγό και εκφραστή συναισθημάτων και φαντασίας. Το αυτοσχεδιαστικό υλικό που θα προκύψει μέσα από την παραπάνω έρευνα και τον πειραματισμό έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τον εσωτερικό κόσμο του περφόρμερ σε ποιητικές σωματικές δράσεις.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ με καλή φυσική κατάσταση και εμπειρία στην κίνηση.

Η Βανιώ Παπαδέλλη έχει σπουδάσει υποκριτική στο Ωδείο Αθηνών και χορό- performance στο Λονδίνο (Birkbeck College, Goldsmiths College). Ως περφόρμερ έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις στην Ελλάδα και Ιταλία ενώ συνεργάζεται μέχρι σήμερα με τις καταξιωμένες ομάδες Athletes of the Heart - Λονδίνο και Song of the Goat -Πολωνία. Έχει επίσης σκηνοθετήσει και παίξει σε χοροθεατρικές δουλειές στην Αγγλία (Hackney Empire, Shunt Vaults) και την Αίγυπτο (Creative Forum for Independent Artists, Alexandria). Τα τελευταία τρία χρόνια κάνει πρακτική έρευνα PhD (Central School of Speech and Drama, Goldsmiths University) στην κινησιολογία ηθοποιών μέσα από το Contact Improvisation και το Πολωνικό σωματικό θέατρο (στην παράδοση του Γκροτόφσκι). Ζει στο Λονδίνο όπου μοιράζει το χρόνο της μεταξύ παραστάσεων, έρευνας και διδασκαλίας κίνησης και σωματικού θεάτρου σε Πανεπιστήμια και Δημοτικά σχολεία.


info : Present Body, Ερεσσού 16, Νεάπολη, Εξάρχεια, Αθήνα  │  Κόστος σεμιναρίου: 90€ + ΦΠΑ.  Τα μέλη της σχολής πληρώνουν 80€+ ΦΠΑ.  Προκαταβολή 40€. │  Ημερομηνία εγγραφής: 3/4/2011.  Ααπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.  │  Πληροφορίες στα τηλέφωνα της σχολής : 210 3605964 & 6932 190273.