Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου

Η Ζωή του Μονολόγου

 

Πέμπτη 28 Απριλίου έως Κυριακή 1η Μαΐου 2011,

Εισηγήτρια: Μυρτώ Μπέρνχαρτ

 

Ο μονόλογος για τον/την ηθοποιό δεν είναι μόνο ένα εργαλείο παρουσίασης των υποκριτικών δυνατοτήτων σε επιτροπές αξιολόγησης και σκηνοθέτες. Είναι επίσης ένα μέσο προσωπικής εμβάθυνσης στην τέχνη της θεατρικής ερμηνείας. Για να αντιμετωπίσω έναν μονόλογο χρειάζεται να παραμερίσω την τυραννική αγωνία για αποτελέσματα, να γνωριστώ με τους φόβους μου αλλά κυρίως με τη χαρά να τους υπερβαίνω. Να ξυπνήσω την ανάσα, το σώμα, τη φωνή και τη φαντασία μου. Να παραδοθώ στο πνεύμα του παιχνιδιού, στις παρορμήσεις και τη ροή του. Να θρέψω τη δυνατότητά μου όχι μόνο να δρω αλλά και να αντιδρώ. Να εξοικειωθώ με το κείμενο. Να αφεθώ χωρίς περιορισμούς στον φανταστικό κόσμο που τοποθετώ τον χαρακτήρα. Να αντισταθώ στον αυτοματισμό μου, να είμαι παρών/ούσα την κάθε στιγμή. Να ανοίγω την καρδιά μου στον/την παρτενέρ μου, ακόμα και αν πρόκειται για το πάτωμα, τον τοίχο ή μια καρέκλα. Να μοιράζομαι την ενέργειά μου. Όλα αυτά δεν είναι διανοητικές κατακτήσεις αλλά τα δώρα που επιφυλάσσει η έντονη σωματική άσκηση, το παιχνίδι και ο χορός, η φωνητική αφύπνιση και οι τεχνικές  οικειοποίησης και άρθρωσης του κειμένου.
Η ομάδα είναι το ιδανικό περιβάλλον για αυτές τις ανακαλύψεις, μια αστείρευτη πηγή συντρόφων, εμποδίων, εκπλήξεων, προκλήσεων. Μια πηγή εμπειριών και αναφορών που θα με προσανατολίσουν κατά τη διαδικασία της ατομικής δουλειάς.Η δόμηση της σκηνικής παρουσίας είναι το τελευταίο μου βήμα σε ένα μακρύ δρόμο
.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τον γυναικείο μονόλογο The Sky up Above (ερμηνεία – κείμενο Μυρτώ Μπέρνχαρτ, σκηνοθεσία Ryszard Nieoczym), με σκοπό τη γνωριμία των συμμετεχόντων με μια πτυχή εφαρμογής της συγκεκριμένης μεθόδου δουλειάς.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να γνωρίζουν πολύ καλά έναν μονόλογο της επιλογής τους.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σπουδαστές ή υποψήφιους δραματικών σχολών και σε όσους-ες θέλουν να συνδέουν την τέχνη τους και τη ζωή τους με την οργανική δύναμη της ανάσας, του σώματος και της φωνής.

Η Μυρτώ  Μπέρνχαρτ αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή Αρχή το 1999. Η συμμετοχή της σε ομαδικές θεατρικές παραγωγές και η παράλληλη πορεία επιμόρφωσης μέσα από σεμινάρια θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Δανία – θέατρο Odin, Πολωνία – κέντρο Grotowski) κατέληξαν στον συνδυασμό της θεατρικής έρευνας με τη συλλογική εμπειρία. Το 2006 συνίδρυσε την ομάδα ΜadDam Τheatre Ensemble που συνεργάζεται μόνιμα – σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καναδά - με τον σκηνοθέτη, θεατρικό συγγραφέα και συνεργάτη του J. Grotowski, Ryszard Nieoczym. Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται ως ηθοποιός μέσα από τη μέθοδο δουλειάς του Ryszard Nieozczym, η οποία συνδυάζει την αντίληψη του Stanislavski για την «οργανική βάση όλων των σωματικών δράσεων» και τη μέθοδο του Grotowski για «το άνοιγμα τον ηχείων του σώματος». Παράλληλα χτίζει μια ατομική παράσταση διερευνώντας την μεταμόρφωση της βιωματικής εμπειρίας σε παραστασιακό γεγονός. Δουλεύει επίσης με παιδιά, ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, έχοντας αποφοιτήσει από το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών Άνιμα.

28 Απριλίου έως 1η Μαΐου 2011 -Πέμπτη 5.00 – 9.00 μ.μ., Παρασκευή 5.00 – 11.00 μ.μ., Σάββατο & Κυριακή 12.00 – 7.00 μ.μ.

Τιμή συμμετοχής 130 €. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Δηλώσεις συμμετοχής έως 26 Απριλίου. Τηλ: 6932583634

Χώρος Θεατρικής Έρευνας «Ακρώρεια» (Βορέου 10, Μοναστηράκι)