“MOVING SOUND ROUND ABOUT” - Μαριλένα Πετρίδου

Αυτοσχεδιασμός / Σύνθεση
Με εργαλεία την κίνηση και τον ήχο

Οδηγεί η ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΕTΡΙΔΟY

 

Πως και που πραγματικά συναντιούνται όλες οι μορφές παραστατικών τεχνών? Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές? Αν ναι..πώς μπορούν να γεφυρωθούν αυτές?.. Ερωτήματα προς αναζήτηση και έρευνα και όχι για να απαντηθούν αυθαίρετα..

Στόχος
Ένας κύκλος μαθημάτων που στοχεύει στο συνδυασμό ενός εναλλακτικού τρόπου αφύπνισης του σώματος, των αισθήσεων και του συνθετικού-δημιουργικού ταλέντου που λίγο-πολύ όλοι διαθέτουν. Ένας τρόπος να έρθει ο καθένας προσωπικά σε επαφή με τις δεξιότητές του, τις προτιμήσεις του, αλλά και το „άγνωστο‟ υλικό που θα προκύψει από την αναζήτηση, να δουλέψει ατομικά αλλά και συλλογικά με εργαλεία την κίνηση και τον ήχο.
Στόχος επίσης είναι η όξυνση της αντίληψης και κατανόησης του συμμετέχοντα για το σώμα του και πως αυτό κινείται και η επαφή με ό,τι το περιβάλλει (τον χώρο και τους γύρω του), καθώς και η ενεργοποίηση και ενθάρρυνση της περιέργειας του καθενός ως δημιουργού. Tο ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στη αισθητική και το στυλιζάρισμα της κίνησης και του ήχου, αλλά περισσότερο στις πρωταρχικές τους ιδιότητες, στο ακατέργαστο υλικό, που αργότερα καλούμαστε να διαμορφώσουμε.

Που απευθύνεται
Tα μαθήματα απευθύνονται σε νέους και ενήλικες, που έχουν ασχοληθεί λίγο ή πολύ με την κίνηση (χορός, πολεμικές τέχνες, θέατρο κλπ.) και θα ήθελαν να δοκιμάσουν μια δημιουργική διαδικασία που περιλαμβάνει τον ήχο σαν επιπλέον στοιχείο. Με την έννοια του ήχου εννοούμε ό,τι παράγει ήχο, δηλαδή φωνή, μουσικά όργανα (ακουστικά, ηλεκτρικά, ιδιο-κατασκευασμένα), αντικείμενα κάθε φύσης, ήχους του περιβάλλοντος χώρου, κ.ο.κ.
Επίσης απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, περφόρμερς, που θα ήθελαν να συναντηθούν με άλλους καλλιτέχνες και να μοιραστούν εμπειρίες από τις πρακτικές τους, ή που απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής 
Tο μάθημα θα είναι δίωρο και θα μοιράζεται με τρόπο ώστε, οι συμμετέχοντες να έχουν χρόνο να προετοιμάσουν πρώτα το σώμα τους κατάλληλα μέσω ενός ομαδικού ζεστάματος, ενώ στη συνέχεια θα προτείνονται απλές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, όπου ατομικά ή ομαδικά θα δημιουργείται υλικό (κινητικό και ηχητικό), το οποίο θα επεξεργάζεται κατόπιν με διάφορους τρόπους.
Πιο αναλυτικά ξεκινάμε με απλές κινητικές και ενεργειακές ασκήσεις/φράσεις, που ενίοτε βασίζονται στην επαφή με το πάτωμα και χτίζουμε την ενέργεια μας ώστε να „ζεστάνουμε‟ τις αρθρώσεις και ολόκληρο το μυϊκό σύστημα, να κάνουμε πιο συνειδητή την αναπνοή μας και να ενεργοποιήσουμε την αίσθησή μας για το κέντρο και την περιφέρεια του σώματος. Στη συνέχεια ανοίγοντας τις ασκήσεις στον ευρύτερο χώρο, επικεντρωνόμαστε στο να δώσουμε στην κίνηση κατεύθυνση αλλά και υπόσταση, περνώντας από διάφορες ποιότητες και δοκιμάζοντας συνδυασμούς κινητικών οδηγιών.
Στη συνέχεια είτε ατομικά, είτε σε ζευγάρια, είτε ομαδικά, ακολουθούμε άλλες κινητικές οδηγίες αυτοσχεδιασμού-σύνθεσης, ενσωματώνοντας με τον ίδιο τρόπο και τα ηχητικά υλικά. Θα προκύψουν διαδραστικές φράσεις κινήσεων-ήχων, τις οποίες έχουμε τη δυνατότητα να εξελίξουμε ή να επαναλάβουμε με διάφορους τρόπους, με λίγα λόγια να ακολουθήσουμε διάφορες επιλογές σύνθεσης και να καταγράψουμε οτιδήποτε ενδιαφέρον θεωρούμε ότι προκύπτει.
Στο τέλος του κύκλου έχουμε την επιλογή (κατόπιν ομόφωνης απόφασης), να ανοίξουμε στο κοινό τη δουλειά που επιτεύχθηκε και τις μικρές ή μεγάλες ανακαλύψεις μας, σε μια ανεπίσημη παρουσίαση-παράσταση!

Σύντομο Βιογραφικό
Η Μαριλένα Πετρίδου γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Σπούδασε κλασσικό και σύγχρονο χορό στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Σέχνης και στο Northern School of Contemporary Dance (Leeds, UK) απ’ όπου αποφοίτησε το 1997. Έκτοτε διευρύνει την έρευνα και εμπειρία της γύρω από το αντικείμενο (νέες τεχνικές χορού/αυτοσχεδιασμού/κίνησης, χρήση της φωνής, νέες τεχνολογίες, πολεμικές τέχνες, κλπ.) παρακολουθώντας σεμινάρια και ερευνητικά εργαστήρια στη Ελλάδα και το εξωτερικό. Σο 2002 έλαβε την υποτροφία DanceWeb με τη συν-υποστήριξη του Ιδρύματος Α.Σ.Ωνάση, μέσω της οποίας παρακολούθησε σεμινάρια και παραστάσεις του Φεστιβάλ Impulstanz της Βιέννης. Από το 1998 είναι συνεργάτης της ομάδας YELP danceco. και της χορογράφου Μαριέλας Νέστορα και από το 2005 της Ίριδας Καραγιάν και Ομάδας Χορού ΖΗΤΑ. Έχει συνεργαστεί επίσης ως χορεύτρια με τους Stephan Koplowitz, Rebecca Skelton στο Λονδίνο και Αλλού Εδώ Παντού, Μετ’ Εμποδίων, Amorphy.org, Carol Brown, κ.α. στην Αθήνα. Έχει στο ενεργητικό της συνεργασίες στο θέατρο ως βοηθός στην επιμέλεια κίνησης, χορογραφία-σκηνοθεσία ταινιών χορού (videodance), συνεργασίες με εικαστικούς σε πρωτότυπες περφόρμανς, ενώ διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε παιδία και ενήλικες από το 2002. Παράλληλα με τις δραστηριότητες στο χώρο του χορού, ασχολείται από το 2004 με την πολιτιστική διαχείριση και έχει συνεργαστεί με σημαντικά φεστιβάλ και οργανισμούς (Κέντρο Χορού Ντάνκαν, Μικρό Μουσικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών, Ecocinema, VideoDance, MIR, Μπιενάλε της Αθήνας, κ.α.) Τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της στο χώρο της μουσικής, όπου συμμετέχει σε μουσικά πρότζεκτ παίζοντας τύμπανα-κρουστά κ.α. όργανα. Τρέφει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την συνολική (ολιστική) προσέγγιση στις παραστατικές τέχνες, όπου τα όρια είναι ισχνά και όπου η περιέργεια και η επιθυμία για νέους συνδυασμούς, αλλά και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πρωταρχικών υλικών είναι ολοένα αυξανόμενη.
www.marilenapetridou.weebly.com
Σημείωση : Οι μουσικοί και οι συμμετέχοντες που ενδεχομένως παίζουν ή έχουν κάποιο μουσικό όργανο, παρακαλούνται να τα φέρουν μαζί τους.

Info m_pedestrian@yahoo.gr, info@quilombo.gr  │ Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων 8 - μέγιστος 12  │Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 και στα τηλέφωνα 210 522 7961 / 6938 736307 / 6973 212650 / 69744744944 

Ημερομηνίες 
- ανοιχτό μάθημα για τους ενδιαφερόμενους - Σάββατο 7/5 (δωρεάν)
- κάθε Σάββατο για όλο το Μάιο (14, 21, 28, 29)
- πιθανότητα συνέχειας και τον Ιούνιο

Ώρα : 18:00-20:00
Κόστος : 50 ευρώ (για όλο το μήνα)
Tόπος : Quilombo, Σερβίων 10 & Λεωφ. Αθηνών (Ισόγειο & 1ος όροφος) Ακαδημία Πλάτωνος (Στάση μετρό Μεταξουργείο), Κεραμεικός